Wednesday , May 22 2024

The Dreamside – Open your eyes

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Linda Iliste)

[singel, Dancing Ferret Discs, betyg: 0]

Open Your Eyes är första singelsläppet från kommande albumet Spin Moon Magic, signerat holländska The Dreamside.
Trots att bandet debuterade redan 1994 har de under sin decenniumlånga karriär inte lagt sig till med ett uns särpräglad individualitet; låtarna på singeln låter precis som vad som helst inom den dansanta electrogothgenren. Duetten mellan sångerskan Kami Vita och Rouge, från precis lika ointressanta The Crüxshadows, är en blek kopia av dussintalet låtar band som L’Ame Imortelle, Angels and Agony och just The Crüxshadows redan levererat.

Detta tycks vara problemet med nya generationen electrogoth; alltför mycket yta och image lämnar musiken intetsägande och stereotyp. Nog fungerar det bra på ett dansgolv, men att kalla det för hållbart vore alltför enkelt. Även The Dreamside faller i denna fälla. Singeln är extremt lättillgänglig och catchy, för att inte tala om andefattig och i gränslandet till synthrockig eurotechno. Den repetitiva, simpla låttexten lämnar även den mycket att önska. Det är helt enkelt svårt att finna någonting egensinnigt och bra med The Dreamside.

Maxi-singeln innehåller fyra versioner av Open Your Eyes, varav två är så gott som orörda från sitt eget original. De två återstående är något modifierade av Blutengel och Lunascape, båda oförvånande val av medkollaboratörer. Det låter därefter, det vill säga inte mycket annorlunda då heller. Blutengel lyckas visserligen blåsa lite liv i låten med ett tydligare EMB-tempo, men återigen är det framför allt ett dansgolv man tänker sig att Open Your Eyes alls går hem på.
På singeln finns även händelsefattiga bonuslåten Spin Moon Magic och en bakom kulisserna-dokumentär av videon till singelns titelspår. Att säga att åtminstone estetiken är tilltalande är att tänja på gränserna, men är det någonting positivt som ska utpekas med The Dreamside är det just till ytan man får titta.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …