Högskoleutbildning i musik på Music Factory

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Jon Josefsson)

Lördagen 8:e oktober var det stor visning på Sveriges nya högskoleutbildning i musik på Music Factory i Skara.

Visningen var både för projektet Spira och den nya utbildningen i Musik-, och Ljudproduktion som nu startas igång i samarbete med Högskolan i Skövde.

Music Factory är en kreativ mötesplats för människor som jobbar med ljud och musik. Sedan tidigare driver man bland annat gymnaiseutbildning i musik och en mötesplats för folk som jobbar med musik.

From våren 2005 drar man också igång en högskoleutbildning tillsammans med Högskolan i Skövde.

I Västra Götalandsregionen växer sig upplevelseindustrin starkare hela tiden. Området kring Skövde och Skara har med stora distributionsbolag, skivbolag, musikförlag samt flertalet musikstudior och låtskrivare vuxit fram som ett svenskt musik- och ljudcentrum. Vid Högskolan i Skövde finns sedan tidigare etablerade utbildningar inom bland annat digitala medier och dataspelsutveckling. Runt om i regionen finns även etablerade inkubatorer med stora kontaktnätverk. Det är därför naturligt att placera en nybildande utbildning inom musik- och ljudproduktion i Skara.

Utbildningen består av en blandning av praktiska kurser som inspelningsteknik och praktisk musikkunskap samt teoretiska kurser inom bland annat företagsekonomi inriktat mot kreativa industrier.

Under kvällen minglade drygt ett hundratal representanter från Music Factory, Högskolan i Skövde, media, presumtiva elever och samarbetspartners från musikindustrin.

Efter visst strul med tekniken kom presentationerna igång. Bland annat visades en cool film kring den nya utbildningen (filmen går för övrigt att beställa från Högskolan för mer info kring utbildningen).

Efter mingel och mat bjöds gästerna på exklusiva konserter med Christian Walz och Di Leva.

Christian Walz som också är engagerad som föreläsare vid Music Factory visade på gott mod och humor när han rev av sina största hits inför en intresserad publik. Det var dock när Di Leva äntrade scenen som det blev fart på allvar. Med låtar som “Vem ska jag tror på”, “Miraklet” och “Vi har bara varandra” gör han det han är allra bäst på; hänför sin publik i kärlekens tecken. Visst kan man tycka att han upprepar sig något men budskapet är enkelt och något som alla kan ta till sig. Om den nya utbildningen tar fram en enda artist som har en procent av den karisma som Di Leva har, ja då han man lyckats. Just Di Leva kan med sin speciella stil och dedikerade arbete inspirera kreatörer, entreprenörer och nya artister som förhoppningsvis kommer fram genom satsningen i Skara.

Mer info hittar du på: www.musicfactory.se

Mer info om utbildningen hittar du på: www.his.se/mlp

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …