Wednesday , February 21 2024

Jean Michel Jarre porträtteras i P2s Monitor.

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Idag onsdag den 7/9 sänder Sveriges Radio P2 ett program om Jean Michel Jarre.
Tid: 21:00

Den 14 juli 1979 trängs en miljonpublik på Place de la Concorde i Paris för att beskåda en spektakulär ljud- och ljusföreställning regisserad av en man i glassig skjorta dold bakom en arsenal av specialkonstruerade syntar och maskiner. Jean Michel Jarre är syntekvilibristen som började sin musikaliska karriär i Lyons lokala rock- och jazzband, tog vägen via Pariskonservatoriet och så småningom hamnade på GRM i Paris under Pierre Schaeffers överinseende. Men den konkreta musiken lockade aldrig lika mycket som intresset för att själv måla fram ljuden med hjälp av syntar och att kommunicera med en bredare publik.
På 70-talet skapade Jean Michel Jarre storsäljande och banbrytande symfoniska syntalbum som “Oxygene” och “Equinoxe”. Där hans tyska kusiner Kraftwerk och Tangerine Dream skapade syntetisk maskinmusik valde Jarre en mer organisk ljudbild. Han har idag sålt över 60 miljoner album men minst lika viktiga som hans skivutgivningar är hans multimediala och platsspecifika mastodontshower såväl bland Egyptens pyramider som i Houston och Peking. Johanna Paulsson porträtterar Jean Michel Jarre och följer hans balansgång mellan klassik musiktradition, popestetik och ren kitsch under en drygt 30-årig karriär.

Jean Michel Jarre intervjuades och prydde Zeros framsida på nummer 3-4/04. Numret finns att köpa på tidskriftsbutiken. Länk till höger.

Om Webbmaster

Kolla även

Dollar

Kan ett nystartslån vara vägen till en ny musikstudio?

Att starta en musikstudio är en dröm för många producenter och ljudtekniker, men finansieringen kan …