Sunday , February 25 2024

Klubb Spacelabs två-årsjubileum – I tropisk hetta

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Frans Jahnstedt)

Cirka 500 personer hade tagit sig till Stigbergstorget i Göteborg för att fira klubb Spacelabs 2-årsdag. Som vanligt var det Henriksbergs trevliga lokaler som stod till förfogande. I Läckösalen på mittenplan, där Projekt X och Sista Mannen På Jorden spelade, blev det tyvärr för hett. Folk flydde upp till Terassen på övervåningen för att svalka sig. Där satt folk ute i den vackra sensommarkvällen och lyssnade på klassisk synthpop. Under kvällen uppträde fem band på de två scenerna och nedan följer en liten beskrivning av vad ni såg eller missade.

Alison
Redan när det lokala bandet Alison äntrade Terrasens scen vid tiotiden hade det kommit drygt hundra personer. Bandet som spelar Yazzocovers består av Magnus Johansson (Diskodiktator, Top Gun) och Zeroskribenten Karin Bolin. De gjorde en fantastisk spelning och många i publiken fick en rejäl nostalgikick. Någon tycktes till och med i euforin tro att det var orginalmedlemmarna som hade återförenats. Efteråt ropade publiken högljutt för att få höra dem igen så arrangören fick gå upp på scen och förklara att det inte var möjligt för att klara kvällens spelschema tidsmässigt.

Love/Less
Efter Alisons succé var det dags för Stockholmsbandet Love/Less. Det märktes att bandet inte var på hemmaplan. Med sin klassiska synthpop underhöll man publiken. Bandets lugna synthpop fungerar ok men efter ett par låtar blir det för långtråkigt. En liten skara entusiastiska fans tycktes dock uppskatta det.

Sista Mannen På Jorden
Detta var förmodligen kvällens höjdpunkt för de flesta. Många trängdes inne i Läckösalen trots det tropiska klimatet. Eddie Bengtsson kämpade på tappert och fick torka sig med handduk mellan låtarna. Som vanligt visade han upp en stark publikkontakt och gestikulerade till låtarna. Bandet tycktas verkligen vara nöjda spelningen och bjöd på både gammalt och nytt material. Det var skönt att se att Eddie fortfarande tar sig tid att åka runt i landet och göra några spelningar.

Projekt-X
Så var det dags för kvällens tyngre inslag. Klassiska bodybandet Projekt-X firade 10-årsjubileum inför en alltför liten publik. Bandet hade lagt till med en storbildsskärm som visade krigsscener och annat brutalt. Sångaren Torny Gottberg är energisk på scen och så även denna kväll. Han rör sig mycket på scen och tillsammans med de tunga basgångarna och den effektfulla videoskärmen blir det rejält drag i publiken. Energin är det inget fel på och bandet radar upp sina låtar men presenterar också sin nya singel som publiken verkar uppskatta. Tyvärr blir det även här outhärdligt varmt så jag bestämmer mig för att ta något uppfriskande i baren på övervåningen och invänta kvällens sista akt Code 64.

Code 64
Med albumet Storm som släpptes för några år sedan blev det inga större rubriker och även ett relativt svalt mottagande. Annorlunda är det nu, gruppen låter mycket mognare och kliver nog snart upp på de större scenerna. Fast så kul är det inte. Det är dock rejält gung i musiken och man dras lätt med i de härliga allsångsrefrängerna.

När spelningen börjar gå mot sitt slut är det dags för hemfärd och jag kan bara summera kvällen som väldigt lyckad. Ett arrangemang i min smak. Lagom stort och bra lokal om de bara kan skaffa in en klimatanläggning till nästa år. På vägen hem är det ändå en Eddie låt som sitter på min hjärna och så även idag när jag skriver detta. Jag dyker upp på så väl nästa Alison som Sista Mannen på Jorden men självklart står jag i publiken på Spacelabs treårsjublileum också.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …