Vapnet – Vapnet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[singel, Hybris, betyg: 0]

En av årets mest omskriva låtar måste vara “Kalla Mig” med Vapnet. Refrängen “så kalla mig cp, kalla mig bög” i “Kalla Mig” har diskuterats både högt och lågt. Kan man sjunga så? Och bli tagen på allvar?

Svaret är: Ja, det kan man. Vapnet kan det i alla fall.

Vid nyår släppte Vapnet en trespårs singel i en upplaga om hundra exemplar. Den sålde slut och låtarna “Kalla Mig” och “Ge Dom Våld” har roterat en hel del i radio sedan dess. Texterna har till stor del legat till grund för uppmärksamheten, men även musikaliskt är duon värd att notera. Naiv pop, med piano, gitarr och enkla syntharrangemang för tankarna till svensk 80-tals pop, och på något knäppt sätt känns Vapnet trovärdiga trots att konceptet “svensk 80-tals pop” borde vara så nära musikaliskt självmord man kan komma.

För att möta suget som uppstått efter Vapnets första singel släpps den nu igen, denna gång i 1000 exemplar. Trots att omslaget är detsamma så är innehållet något annorlunda då singeln kompletterats med ett fjärde spår, “Seymour”. Där visar Vapnet att man på intet sätt tänkt sig börja skriva konventionella texter. Inledande raderna “Scenen är Arlanda flygplats, du och jag är aktörer, i Staffan Hillebrands, nya tonårsfilm, där jag spelar snäll tönt” talar sitt tydliga språk, och jag ser med spänning fram mot nya alster från duon.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …