Front 242 – Catch the Men

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[dvd, Alfa Matrix, betyg: 0]

“Catch the Men” är en specialutgåva som riktar sig till Front 242 allra största och mest hängivna fans. Jag ställer mig frågan direkt, är verkligen inte de fans som har stötta bandet i alla dessa år värda något bättre? När Front 242 väljer att släppa sin första DVD väljer de att släppa den med enbart stereo ljud, herregud! År 2005 borde det vara ett krav att använda 5.1 surround ljud på nysläppta DVD´s.

Själva konserten är inspelad på Lokerse festivalen i Belgien 2004. Att just välja en festivalspelning ställer jag mig också förundrad över. Här får inte banden den tid de vill ha plus att de får ta med sig limiterad rekvisita. Jag saknar framför allt det skitiga Front, tiden då bandet använde sig av camouflagenät och R 23 slog på hemmagjorda slagverk. Alltså blir showen mer avskalad på en festival. Ljuset kan man dock inte klaga på, här får Front 242 full uppbackning. Själva filmningen följer reglementet och bandet visas från alla möjliga vinklar, även deras tillfälliga trummis Tim Kroker får tillräckligt med utrymme. R 23 och Jean Luc De Meyer visar att de fortfarande är att lita på, de ger verkligen allt för att få igång festivalpubliken. Låtmässigt är “Catch the Men” en ren katastrof, den visar helt enkelt inte Front 242’s bästa sidor, man blir stundvis förvånad hur dessa rutinerad herrar kan åka ut på turné med en sådan klen låtlista. Man vet ju vad bandet har i sitt sparkapital. Jag saknar framför allt “No Shuffle”, “Tradegy for You” och “Don´t Crash”. Istället väljer bandet att spela udda låtar som “Animal” och “Melt”. Andra låtar som “In Rythmus Bleiben” och “Punsih your Machine” har fått en ny touch i form av Front årgång 2004, något som förstör dessa två låtar.

Hela föreställningen är över efter 13 spår, något som aldrig hade hänt om den filmats på en egen turné och inte på en festival. Något extra material bjuds vi inte heller på. Det hela känns lite fattigt. På en DVD finns det mängder med utrymme som här inte används. Hur lång tid kommer det nu att ta innan vi får se nästa live DVD från dessa medelålders herrar återstår att se. Min förhoppning är då att Front 242 bjuder sina fans på äldre och mer intressantare material. Denna DVD lämnar också trestora frågetecken: Varför använder R23 likadana näsplåster som Robbie Fowler slutade med år 2002? Är R 23 Rolf Lassgårds hemlige son? Och hur högt värderar Front 242 verkligen sina fans? Jag tvivlar efter denna DVD.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …