EricpowaB – Minute Mind

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Surprise/Lowlands, betyg: 0]

Få skivor har gjort mig så förbryllad som denna. Först trodde jag att EricpowaB var ett nytt projekt från Eric B (den ena halvan av den fenomenala rapgruppen Eric B & Rakim). Vid närmare eftertanke kändes detta dock inte så troligt, då Zero inte precis får mängder med hip-hop-plattor och den gode Eric B borde vara i 50-årsåldern vid detta laget (en ålder som möjligen funkar för synthartister, men definitivt inte för rappare).

Vem kan då “EricpowaB” vara? Skivkonvolutet ger inga större ledtrådar, men jag förundras över en bild på en mustaschprydd man i 45-årsåldern. Är denne filur (som ser ut som en blandning mellan Alexander Bard, Jultomten och valfri tjeckisk ishockeyspelare) verkligen Eric? Antagligen. Hur kan då hans musik låta? Jag laddar in plattan och förväntar mig akustisk rock med country-influenser.

Ett par minuter senare är jag mycket förvånad. Musiken som strömmar ur högtalarna är nämligen en form av acid-house (om ni minns denna vilda dansmusik som var så populär i början av 90-talet). “All right”, tänker jag och börjar dansa runt i lägenheten. Då förvånar EricpowaB mig igen. Helt plötsligt fläskar han på med en låt som påminner om electroclash. Eller snarare electroclash uppblandat med italodisco. “Minsann”, nickar jag och väntar med spänning på nästa spår. När detta visar sig vara blippig electronica med vissa inslag av trance-techno kan jag inte låta bli att börja småskratta. Denne jultomtekopia har verkligen många strängar på sin lyra. Och det fortsätter i samma stil. Minute Mind kastar sig mellan house, trance, electro och ambient. Det otroliga är att alla genrer låter småknäppa i Erics händer. Han verkar bara vara tvungen att välja de töntigaste synthljuden och de märkligaste rytmerna. Men det låter inte katastrofalt illa. Det låter mest roligt!!!

EricpowaB, vem eller vad han än må vara, är alltså en klart underhållande bekantskap. Skivan Minute Mind är allt annat än ett musikaliskt mästerverk. Musiken den märklige mannen bjuder på är simpel och förutsägbar. MEN den är samtidigt jäkligt medryckande. De dunkande, monotona rytmerna borde kunna fylla vilket dansgolv som helst klockan 03.00 på natten. De fjantiga acid-house-ljuden borde få vilket technofreak som helst att le fånigt. De enerverande synthslingorna borde få vilken gammelsynthare som helst att nicka belåtet bakom luggen.

EricpowaB är ett geni. EricpowaB är en dåre. EricpowaB gör mig galen. Och vem är EricpowaB? Är det verkligen en 45-årig mustaschgubbe, eller döljer det sig egentligen tre stjärnproducenter bakom namnet? Är det Ralf Hütters nya alter ego eller möjligen Elvis som har reinkarnerats? Inget skulle förvåna mig.

Om du senare i höst, underst i reabacken, hittar ett slitet exemplar av Minute Mind, bör du omedelbart slå till. Denna märkliga produkt är värd åtminstone 20 kronor. Ja, kanske rentutav 50? Jag garanterar dig ett par goda skratt och ett par sköna danssteg.

EricpowaB for president!

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …