Wednesday , June 12 2024

Samlingar med regissörerna bakom NIN och Depeche Mode på DVD

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Linda Iliste)

2003 lanserade Palm Pictures The Directors Label, en ny serie till för att presentera videokonstnärerna bakom några av vår tids mest kända och uppskattade filmer, musikvideos och reklaminslag. I den första kullen återfanns Spike Jonez (Beastie Boys, Björk) Michel Gondry (Björk) och Chris Cunningham (Aphex Twin, Madonna, Björk).
Det har nu blivit dags för ytterligare fyra utgåvor med Jonathan Glazer (Radiohead, Jamiroquai), Stéphane Sednaoui (Smashing Pumpkins, Garbage, Madonna), Anton Corbijn och Mark Romanek. De är alla kända och intressanta namn, inte minst de två sistnämnda.
Många av regissörerna har gjort videos till desamma artister och även arbetat gemensamt i andra projekt; Jonez och Gondry är t.ex. namnen bakom kritikerrosade filmer som Being John Malkovich (1999) och Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Trots detta finns det stora olikheter mellan alla konstnärerna och de individuella DVD-utgåvorna lovar diversifierat ögongodis.

Anton Corbijn har sedan länge samarbetat med Depeche Mode. Holländaren är mannen bakom otaliga av bandets musikvideos, så som Behind the Wheel, Enjoy the Silence, Waling in my Shoes och I Feel You. När Depeche Mode har befunnit sig på turné har även Corbijn haft ett finger med i spelet i egenskap av scendesigner och regissör av inspelningarna; Devotional-turnén från 1993 utkom på DVD så sent som i höstas. Vid sidan om Depeche Mode är Corbijn mest känd för sina kollaborationer med U2, men har även – för att nämna några – Fad Gadget, Joy Division, Nick Cave, Adam Ant och The Creatures i sitt CV.

Mark Romanek är regissören som signerat Nine Inch Nails kontroversiella och högt estimerade videos till Closer och The Perfect Drug. Amerikanen är likaså mångfaldigt prisbelönad bl.a. för sin handmålade video till Madonnas Rain och har producerat visuellt ackompanjemang till storheter som David Bowie, No Doubt, Weezer och Beck, samt Johnny Cashs allra sista video Hurt, tillika en cover på just NIN. Romanek är även manusförfattare och regissör av filmen One Hour Photo (2002).

Samtliga utgåvor kommer att inkludera allt från musikvideos, kort- och reklamfilmer till intervjuer med samarbetspartners och artister samt aldrig tidigare visade bakom kulisserna-inslag.
De innovativa regissörernas rörliga bildkonst finns att avnjutas om och om igen på DVD fr.o.m. 13 september 2005.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …