Wednesday , April 17 2024

Förarbetet till spelfilm om Ian Curtis drar igång

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Linda Iliste)

Zero har tidigare skrivit om den kommande filmen om Ian Curtis: den mer eller mindre legendariske, och tillika geniförklarade, sångaren i Joy Division som blott 23 år gammal tog livet av sig.
25 år senare är hans liv på väg att bli filmen Control, baserad på Touching From A Distance, en bok skriven av Curtis änka Deborah vilken behandlar hennes makes levnad.

De första officiella uttalandena om Control kom för många månader sedan. Det meddelas nu att manuset är färdigskrivet av Matt Greenhalgh, och att utöver en bearbetning av Touching From A Distance har nyckelkaraktärer i Curtis tillvaro blivit djupintervjuade för att filmen ska kunna täcka så mycket som möjligt av det liv Curtis verkligen levde.
Det har blivit dags för förarbetat att komma igång, och tanken är att själva filmen ska börja spelas in till hösten. Regin kommer Anton Corbijn att stå för, känd för sitt mångåriga och likaså mångfacetterade samarbete med Depeche Mode, som i höst även kommer att vara aktuell med en kompilation över sin karriär på DVD. Det är emellertid Corbijns debut som specifikt filmregissör.
Några skådespelare har ännu inte blivit konfirmerade, ej heller vilka musiker som kommer att vara en del av projektet. Marilyn Manson, U2, The Smiths, Doves och Kraftwerk har dock blivit kontaktade, och enligt Joy Divisions hemsida är det enbart Kraftwerk som tackat nej.

Teamet bakom filmen har tidigare uttalat att Control inte ska bli likt en Shine för rock n’roll-fans. Syftet är att ge en balanserad bild av Curtis liv där de mörka och depressiva bitarna ska få mindre utrymme. Fokus ska istället ligga på talangen och den bakomliggande energin och kreativiteten som trots allt är den grundläggande faktorn till hur älskat Joy Division som band har varit och fortfarande är.

För mer information: www.joydivisioncentral.com

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …