Björns Vänner – Får Ett Eget Liv

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Adrian Recordings/Border, betyg: 0]

Björns Vänner finns inte längre och det är inte utan att det känns lite sorgligt. Vi behöver band som klarar av att charma oss trots att alla låtar inte sitter som klister. Richard Schicke, bandets sångare och textförfattare skriver i pressutskicket att han avskyr ord som spelglädje och spontanitet men inser ändå någonstans att det var precis det som han och de övriga vännerna stod för. Det är jävligt lätt att tycka om Björns Vänner, punkt.

“Får Ett Eget Liv” innehåller bandets första EP, “Kvar På Film”, några alternativa versioner av utgivna låtar och en stor dos outgivet material som helt enkelt är för bra för att stå och samla damm i något gammalt arkiv. Omdöpt till “Staffanstorp” försökte de även att få med en fri tolkning av Weezer’s fantastiska “Across The Sea” men stora stygga Geffen sa nej. Tänk er själva vilken ruskigt hot Björns Vänner måste utgöra mot det amerikanska bandets originalversion, hmmm…

Bandet lade ner sina vapen för en tid sedan på grund av att Schicke tog sina resväskor och flyttade till London. Den, några kilo tyngre frontmannen var tillfälligt tillbaka på hemmaplan i april och bandet gjorde sina definitivt sista spelningar tillsammans och det märktes. Det kändes. Avskedsdelen i avskedskonserten var påtaglig den här gången när Björns Vänner seglade in i historien. Kvar fanns bara en känsla av vemod och då är det skönt att “Får Ett Eget Liv” kan påminner oss om några av bandets största stunder, “Kvar På Film”, “Vad Ska Jag Med Ett Foto På Dig” och “Åkrar Och Himmel”. Svensk pop från den ljusa sidan.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …