David Urwitz – Det Var Väl Inget Mer Med Det

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Alvy Singer/Border, betyg: 0]

Jag blir förvånad när jag går längs med Kungsgatan och får se David Urwitz fullängsdebut på ett eget ställ utanför CD- specialisten. Det brukar ju mest vara etablerade artister som får den där extra uppmärksamheten utanför de röda dörrarna. Men med lokalpatriotismen som ledande stjärna får “Det Var Väl Inget Mer Med Det” full pott i Göteborgs största dagstidning och det är naturligtvis därför plattan får sådan upplyst plats. Sämre utgångsläge kan man ju ha som debutant på eget bolag.

Visst är det en trevlig debut som ljuder ur högtalarna men vi snackar absolut inte om något banbrytande mästerverk. Glädjen sitter kanske snarare i att vi har fått en bättre version av Tomas Andersson Wij som kan föra det ursvenska sommararvet från Ulf Lundell vidare utan att göra bort sig och få förgubbade skribenter att åter se stjärnor. Nu är detta inget personangrepp mot den enskilde skribenten i fråga utan snarare bara en fastställning av att gubbar kommer alltid att älska att hylla gubbar.

David är ingen emellertid ingen gubbe, han är 31 och det är så här den låter; Svensk landsvägspop när den är som bäst. Melodiös, melankolisk och överdrivet nostalgisk, allt på samma gång. Man hör att Urwitz verkligen har ansträngt sig för att hålla sig undan den numera stagnerade singer/songwriter- stämpeln och tillsammans med producenten Charles Storm lyckas han faktiskt genomgående med att sätta en personlig prägel på materialet. Albumet släpptes den 13 april och logiskt sett så borde “Jag Gör Vad Som Helst” ha blivit den radioplåga den förtjänar att vara vid det här laget men det verkar ändå inte så. Smått fantastiska låtar som “Sjung För Mig”, “Tror Du Det Blir Bättre Då” och titelspåret varvas med mindre uppseendeväckande spår som “Vid Vatten” och “Det Enda Som Du Såg” (som för övrigt går farligt hand i hand med den tillrättalagde strandraggaren Tomas Ledin). Att sätta betyg är åter igen ett litet helvete.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …