Saturday , June 22 2024

Convoj – Convoj EP

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[ep, Chalksounds/Border, betyg: 0]

Grunden till Convoj lades i Luleå under namnet Ketch. Bandet huserar i dag i Göteborg och några år, några medlemsbyten och några namnbyten senare ligger “Convoj EP” på skivdiskarna. De har jämförts med såväl Mattias Alkberg BD som brittiska Bloc Party och visst går det att dra fler än ett streck mellan dem men att avfärda bandet som kopior skulle vara orättvist.

Convoj tar oss tillbaka till mitten av nittiotalet när den stökiga och ofta norrländska gitarrpopen var som störst. En vacker tid där den amerikanske producentmogulen Rick Rubin skaffade sig favoritband från Luleå och plattor som “Sunday’s Worst Enemy”, “Do Not Tailgate” och “Moby Dick” skakade min vardag. Uppslukad av en kort resumé i nostalgins alla tecken sväljer jag klumpen i halsen. Convoj visar att malande gitarrer och melankoli är fortfarande en grym kombination.

De fem spåren verkar till en början något karaktärslösa men allt eftersom växer sig deras individuella styrka större och de bryter sig loss från varandra. “Glory Hole” och “Blue Mountains” visar sig vara storartade poplåtar efter några tur och retur- resor genom huvudet och debuten är i själva verket mycket starkare än vad den först utgav sig för att vara.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …