Tuesday , April 23 2024

Mandrake – The Balance of Blue

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[album, Grey Fall, betyg: 0]

Goth Metal med en vilt skrikande tjej bakom mikrofonen verkar vara det som gäller inom goth scenen just nu. Finska Nightwish har skörda stora framgångar världen över och Within Temptation ligger inte långt efter. Nu försöker tyskarna i Mandrake bland sig in i leken ordentligt.

Det här en goth metal platta som doftar läder och nitar ala 80-talet lång väg. Någon större uppfinningsrikedom finns inta att se långt ögat än når. Mandrake blir allt för tråkig i det långa loppet och man är trött på Birgit Lau´s ljusa stämma redan efter första genomlyssningen. Det är när bandet släpper fram gitarristen Lutz De Potter till mikrofonen som det blir mer intressant. Som i Crawling Waves, som tar en helt annan vändning när han luftar sin strupe. Lutz har en stark röst som lyfter låten och ger mer kraft till den. Det hettar till och det känns genast mer gediget och homogent. Även ledmotivet The Balance of Blue har Lutz på sång. Det känns som helt nytt band när de överger den kvinnliga sången för att istället satsa på Lutz, något som de borde göras i större utsträckning. Tyvärr väljer bandet att till 90 % använda sig av Birgit på sången.

Goth Metal soundet med en skrikande tjej vid mikrofonen känns nu uttjatat och inte längre intressant. Mandrake har ett gediget sound, vad som krävs nu är man inser bandets bästa och släpper fram Lutz oftare till mikrofonen.

Jag skulle vilja ge Mandrake två betyg, ett för bandet när de använder sig av Birgit (1) och ett till när de använder sig av Lutz (3). Så betyget får helt enkelt bli en tvåa.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Skraeckoedlan - The Vermillion Sky

Skraeckoedlan – The Vermillion Sky

Skraeckoedlan bildades 2009 i Norrköping och har sedan dess gett ut en liveplatta, fyra studioalbum …