Un Rodo Cora – New York – Barentsburg

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Belpid Records/ Border Records, betyg: 0]

Un Rodo Cora är något av ett kollektiv med över tjugo aktiva “bandmedlemmar” som dyker upp när låtarna kräver dem. Bo Christo är navet i hjulet och mannen som skriver text och musik, samt sjunger sina alster. New York – Barentsburg är stockholmska Un Rodo Coras andra fullängdare och cd´n är en, i stora stycken, mycket tilltalande skapelse.
Vid en slarvig lyssning fastnar enbart de låtar som har riktigt starka tuggummi-refränger, såsom “The good boy” och “Is your life any better? (before I knew Asperger)”. På alla sätt trevliga låtar, men för att få ut desto mer av plattan än bara de mest lättillgängliga pop-pärlorna föreslås några lyssningar med hörlurar också. Då missar man nämligen inte små-psykedeliska “Want” eller de märkliga, vokala inslag som likt underströmmar existerar under ytan i en låt som “It´s over (not even diamonds are forever)”.
New York – Barentsburg är en varierad – eller ojämn, om ni så önskar – popplatta med lugna, smått intrikata spår som “Pigs” och regn-melankoliska “Somewhere in the city”. Samtidigt rockar den loss i “Watch your head” och bjuder på absurd lyrik i “Platter” med textrader som “I want his head in a box, on a plate”. Man kan tycka vad man vill, men nog finns det en hel del låtar som sätter igång fantasin hos lyssnaren och skapar bilder i skallen. Att det sedan förekommer en del utfyllnadsspår är synd, men det positiva dominerar. Ge plattan en chans.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: H. Self - Country Songs

H. Self – Country Songs

Country Songs är uppföljaren till H. Selfs kritikerrosade debutalbum som kom härom året. H. Self …