Thursday , February 22 2024

Un Rodo Cora – New York – Barentsburg

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Belpid Records/ Border Records, betyg: 0]

Un Rodo Cora är något av ett kollektiv med över tjugo aktiva “bandmedlemmar” som dyker upp när låtarna kräver dem. Bo Christo är navet i hjulet och mannen som skriver text och musik, samt sjunger sina alster. New York – Barentsburg är stockholmska Un Rodo Coras andra fullängdare och cd´n är en, i stora stycken, mycket tilltalande skapelse.
Vid en slarvig lyssning fastnar enbart de låtar som har riktigt starka tuggummi-refränger, såsom “The good boy” och “Is your life any better? (before I knew Asperger)”. På alla sätt trevliga låtar, men för att få ut desto mer av plattan än bara de mest lättillgängliga pop-pärlorna föreslås några lyssningar med hörlurar också. Då missar man nämligen inte små-psykedeliska “Want” eller de märkliga, vokala inslag som likt underströmmar existerar under ytan i en låt som “It´s over (not even diamonds are forever)”.
New York – Barentsburg är en varierad – eller ojämn, om ni så önskar – popplatta med lugna, smått intrikata spår som “Pigs” och regn-melankoliska “Somewhere in the city”. Samtidigt rockar den loss i “Watch your head” och bjuder på absurd lyrik i “Platter” med textrader som “I want his head in a box, on a plate”. Man kan tycka vad man vill, men nog finns det en hel del låtar som sätter igång fantasin hos lyssnaren och skapar bilder i skallen. Att det sedan förekommer en del utfyllnadsspår är synd, men det positiva dominerar. Ge plattan en chans.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …