The 69 Eyes på Debaser – – svettig turnépremiär i Stockholm

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

The Mist Of Avalon har redan börjat lira när Zero Music Magazines utsände gör entré. Förbandet låter bra – riktigt bra till och med. Det är en mörk, repetetiv och väldigt suggestiv musik gruppen framför på synth, gitarr, bas och trummor. Som förband till The 69 Eyes passar de alldeles utmärkt. Samtidigt känns The Mist Of Avalon fullt kapabla att kunna headlina en Debaser-kväll själva och förhoppningsvis ser vi dem live i Stockholm snart igen.

Efter en ölpaus står huvudakten – de finska glamgotherna – på scenen. Det är hett och rökigt i lokalen och den svartklädda publiken vet vad som väntas. Titelspåret “Devils” från nya cd´n med samma namn öppnar giget som är det första på turnén. Stockholmsspelningen är exklusiv, då det är den enda spelningen gruppen gör i Sverige den här gången och bara den andra i landet någonsin. Efter Stockholm bär det av till England, Skottland, Frankrike, Spanien och Japan.
The 69 Eyes verkar triggade och spelsugna. Man märker inget av någon scenskräck eller osäkerhet och den enda smolken i bägaren är att ljudet inledningsvis är lite väl mullrigt, men det tar sig snabbt och är bara en randanmärkning.
Debaser-scenen är i minsta laget för The 69 Eyes. De kan inte leva ut ordentligt, men en lustig indiandans och en korsfästning med mikstativet uppe på trumpodiet lyckas Jyrki 69 få till i alla fall och svetten dryper straxt om de läderklädda killarna.

Bazie har långt, blött hår i hela ansiktet men det hindrar honom inte ifrån att tortera gitarren. Trummisen Jussi 69 fimpar på cymbalen så att det slår gnistor omkring honom och Jyrkis smink kletar snart under ögonen som på en gråtande tonårsflicka utan vattenfast mascara. Jyrki ser dock ut som allt annat än en tonårstjej i sin stora skelett-läderjacka som åker av efter ett par låtar och hans röst är både manligt vacker och dramatisk.
Basisten Archzie står trygg och bredbent på högerkanten, pumpar rytmiskt på strängarna och Timo-Timo påminner om Sid Vicious med sin svartfärgade punkfrilla och lika kolsvarta solbrillor. Några av kvällens musikaliska höjdpunkter är tveklöst “Christina Death”, “Gothic girl” som fortfarande är en stor Sverige-favorit och nya singeln “Feel Berlin” som går hem direkt hos publiken.

Man kan fråga sig varför spår som dessa kan bli hits på finsk radio, men inte på svensk? The 69 Eyes har snygga melodier, skönt vemodiga stämningar och låtarna är inte svåra, så det finns ingen anledning att inte ge bandet mer medialt utrymme än det lilla de får.
De finska vampyrerna levererar “Beneath the blue”, “Lost boys”, publik-succén “The chair” och publiken röjer, vilket är relativt ovanligt när det står ett gothband på scenen. Speciellt en torsdagskväll. Men så är inte The 69 Eyes vilka intrikata, depptråkiga gother som helst heller.
Deras goth n´roll har ett glammigt skimmer över sig och bandets musik drar ovanligt många kvinnor till sig.
Så mycket mellansnack bjuder inte The 69 Eyes på, men vid något tillfälle snackar Jyrki svenska, vilket ådrar sig applåder. Främst är det dock musiken som får tala denna dekadenta afton och förhoppningsvis är The 69 Eyes snart tillbaka och talar till oss igen.
Foto:Georg Ryttman/Mediakällaren

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …