Do or die – Tradition

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jens Leinonen)

[album, Alveran records, betyg: 0]

Dra mig baklänges! Är det inte Soulfly som smugit sig in på Do or die´s tredje album? Kanske verkar Cavalera & c/o under pseudonym eller kanske har de startat en “studera Soulfly på distans-kurs”? Något lurt är det för belgarna låter otäckt likt själflygarna. Varför ett band vill göra det är i sig ett mysterium, men det låter vi vara för den här gången. Våffelmännen har sannolikt även bevittnat ett eller flera framträdanden med Slipknot i sina dagar. Efter jag informerats om att Hatebreed, Biohazard och Pro-pain tagit Do or die under sina vingar på turné undrar jag om grabbarna ens bryr sig om att lyssna på andra band? Jag gräver förgäves efter andra akters lämningar, spår för spår. Ingen lycka, men nej, vänta! Halleluja! Spår # 7: “The pact” öppnar med ett fantastiskt stycke folkmusik som låter sicilien, komplett med mandolin och allt. Eftersom föregående spår döpts till “1930 prohibition” kan vi ana ett intresse för gudfarsor och Tommy gun´s. Lite ohederliga wiseguy influenser smakar aldrig fel. Vidare igenom “Tradition” återvänder dock tonerna till de tråkhäftiga banden och jag lämnas snuvad på gangsterkonfekten. Kom igen nu för faaan! Varför fegar ni när möjligheten att göra någonting intressant visar sig? Nä, det blir inga “Capo di tutti capi´s” av det här gänget så länge de tänker agera springpojkar åt andra band.

Som fotnot undrar jag vad titeln “1930 prohibition” egentligen syftar på? Volstead-lagen som förbjöd rusdrycker trädde i kraft redan 1920. Jaja, det kanske inte är så petnoga? Hur viktigt är det egentligen med historia, eller intressant musik för den delen?

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …