Pain – Dancing With The Dead

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Stockholm Records/ Universal Music, betyg: 0]

Svenska Pains fjärde fullängdare är en riktigt trevlig bekantskap. En del låtar har spelats flitigt på radio – ingen kan väl ha undgått “Same old song” ? – men av de tolv spår som Dancing With The Dead innehåller, finns det fler som skulle kunna bli hits och radioplågor.
Pain har en utsökt förmåga att skapa starka melodier i sin moderna, industriella hårdrock utan att musiken känns inställsam eller snäll. Dessutom döljer arrangemangen en del detaljer som kräver att man lyssnar noga för att upptäcka dem. På så vis lyckas Dancing With The Dead bli en platta som tål både slölyssning och en mer intensiv dito.
Peter Tägtgren som också är känd för sitt dödsmetallband Hypocrisy och sin The Abyss- studio sjunger utmärkt. Inget jobbigt growlande här. Tuffa guror får minst lika mycket utrymme som synthar och programmeringar i mixen. Således borde den här plattan tilltala hårdrockare likväl som personer med förkärlek för hård industriell musik och tuffare synth-varianter. Pain, som egentligen är Tägtgrens soloprojekt, borde dra ungefär samma publik som Nine Inch Nails, Marilyn Manson och Ministry. Tyvärr håller inte hela albumet samma enorma klass som “Same old song”, Nothing” och ” Stay away”, men merparten av materialet är mycket starkt och hållbart. Som ett par pålitliga, slitstarka läderbrallor.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …