Tuesday , November 29 2022

Everything but the Girl – Adapt or Die (10 Years of Remixes)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Virgin/EMI, betyg: 0]

Jag har alltid varit ganska svag för Everything but the Girl. Även om deras svala, jazzinfluerade trip-hop inte är jätteengagerande, så är den mycket behaglig att ha liggande i bakgrunden.

Adapt or Die har undertiteln “10 Years of Remixes”, och mycket riktigt handlar det om omstöpta versioner av deras större hits.

Drum'n'bass-gurun Adam F hottar till exempel upp “Before Today”, medan Dave Wallace förvandlar “Walking Wounded” till en suggestiv historia. Naturligtvis ingår även remixer av “Missing”, “Rollercoaster” och “Driving”.

Allt är snyggt och smakfullt gjort. Vidare sjunger Tracey Thorn (naturligtvis) som en gudinna. Med undantag av Cocteau Twins Liz Fraser måste hon vara den främsta vokalissan i den brittiska pophistorien.

Problemet är emellertid att skivan känns för smart, för genomtänkt och för elegant sofistikerad. Det är så soft, hippt och stilrent att känslorna inte når fram. Adapt or Die ger samma vibbar som en vacker människa utan personlighet. Även om det första intrycket är imponerande, så finns det för lite att upptäcka under ytan.

Om du vill ha en snygg och ofarlig bakgrundsplatta till din hippa fest på Stureplan, Avenyn eller Lilla Torg kan det här vara årets höjdare. Om du har lust att känna och uppleva saker rekommenderas snarare någon av Everything but the Girls äldre plattor.

Om Webbmaster

Kolla även

Carlos Perón – experimentlusta och elektroniskt sväng

Han var med och startade det schweiziska kultbandet Yello, är en mycket välrenommerad producent, har …