Wednesday , February 28 2024

Strapping young lad – Alien

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jens Leinonen)

[album, Century media records, betyg: 0]

Den kanadensiska knäppskallen Devin Townsend har klämt fram ännu ett stycke maskinmetal. Under 90-talet var s.y.l. en föredömlig klasskamrat till Fear Factory. När skrämselfabriken sedermera inte lyckats prestera någonting lyssningsbart efter “Demanufacture” står Strapping young lad kvar som ordförande i elevrådet. Även om framtidskonceptet känns oerhört daterat så äger musiken en ofrånkomlig vitalitet. Med trummaskinen Gene Hoglan, gitarristen Jed Simon (ex-Frontline assembly) och fetknoppen Byron Stroud (ironiskt nog numera även i Fear factory) på bas har Townsend visat att framtidsmetal faktiskt går att tro på. Detta tack vare experimentlusta i arrangemang och ett stadigt grepp om traditionellt hårt hårdrocksmangel. Här bjuds på både skruvade karaokerefränger och toksmattrande trummor. Det finns en skön självdistans i skapandet och hela attityden runt s.y.l. som gör dem desto lättare att ta på allvar. Även om herr Townsend är legitimerat galen och ibland inte verkar veta när han skall sluta arbeta med allehanda soloprojekt (Infinity, Ocean machine, Terria, Phycisist mfl.) och åtaganden som producent (Soilwork, Lamb of god, December mfl.) så känns inte “Alien” som något uppenbart hafsverk. Huruvida musiken är ett soundtrack till en förlegad framtidsvision eller inte så är den i all sin rostiga ilska hoppfull och inspirerande. Det enda minus mina öron registrerar är att hela skivan kunde varit lite mer dynamisk och intensiv. Den kantiga och kalla produktionen gör helheten lätt statisk, men det är väl så cyber-metal (moahaha!) skall låta så det får duga för den här gången.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …