Thursday , February 29 2024

Engineers – The Engineers

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Echo/Pias/Playground, betyg: 0]

Manchesterbandet Engineers påminner om Spiritualized och Pink Floyd i deras lugnare stunder, men saknar dessa gruppers förmåga att överraska och väcka liv i lyssnaren. Engineers tycks inte ha någon explosiv sida alls. De tassar fram så försiktigt att de tycks tro att de ska bryta tårna om de tar i det minsta lilla. Trots att soundet är ytterst behagligt så lyfter sällan låtarna. (“Thrasher” och “One in seven” är undantagen som bekräftar regeln.) Ingenting konkret händer som spräcker upp det oavbrutna flytet. Kort sagt: Engineers engagerar inte mig som lyssnare, rycker inte tag i mig och ger ingen aha-upplevelse. Bandets elva låtar är som en tidig, solig sommarmorgon då brisen är lagom svalkande, bostadsområdet sover och man i lugn och ro kan ligga och studera molnen som passerar i sakta mak över himlavalvet. Engineers är det perfekta soundtracket till en sådan situation, en musikalisk bakgrund till ens egna funderingar istället för att bli den ingrediens som sätter igång tankeverksamheten. Samtidigt är inte detta hissmusik heller. Den viskande sångrösten och atmosfären har sin poäng, men det känns frustrerande när bandet ruvar på ägget i spår efter spår utan att kläcka det. Förhoppningsvis tar sig Engineers ännu en lyssning på Dark Side Of The Moon och analyserar vad det är som gjorde denna platta till det ultimata mästerverket inom genren.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …