Richard Andersson´s Space Odyssey – The Astral Episode

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Regain Records, betyg: 0]

Keyboardisten/kompositören Richard Andersson och gitarristen/basisten Magnus Nilsson sparar inte på krutet till debutplattans uppföljare. Det går undan, det är tungt, det är aggressivt, vackert och välkomponerat från början till slut. Bandet undviker inte heller progressiva utsvävningar, vilket gör plattan till så mycket mer än bara “vanlig” hårdrock. Den kraftfulla rösten står Nils Patrik Johansson (Astral Doors) för. Jag lär inte vara ensam om att tänka Dio när man hör den mannen ta ifrån underlivet i ett spår som “Lord of the winds” eller “Back to the dark”. Det är en imponerande stämma som ljuder genom The Astral Episode.
På första plattan lirade fantastiska Zoltan Czörsz (Flower Kings m.fl) trummor, men här håller Andreas Brobjer i stockarna och det gör han utmärkt. En annan Flower Kings-medlem är dock involverad. Nämligen bandets basist Jonas Reingold (Reingold, Midnight Sun, Karmakanic m.fl) som här tillsammans med Andersson har mixat plattan. Mastrat har Peter In de betou gjort, som också arbetat med Hammerfall, Evergrey, Meshuggah och t.o.m ABBA. Ni förstår själva: vi snackar inga amatörer här. Det hörs på resultatet. Detta är som ett pånyttfött Rainbow: tillräckligt breda för att tillfredsställa såväl proggare som hårdrockare och tillräckligt skickliga, samt med så starka låtar, att de flesta power- och heavy metalband blåses av scenen. The Astral Episode är plattan Rainbow borde ha gjort istället för Difficult To Cure.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …