Ataxia – Automatic Writing

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Andreas Wiss)

[album, Record Collection / Warner, betyg: 0]

John Frusciante blev mycket mer produktiv när han slutade skjuta heroin. Inte nog med att han fick jobbet tillbaka som gitarrist i Red Hot Chili Peppers och medverkade till dundersuccén Californication, han spelade även kort därefter in ett soloalbum under sitt eget namn. Automatic Writing är soloskiva nummer två i ordningen. Nu kallar Frusciante sig istället för Ataxia, en medicinsk term som innebär koordinationssvårigheter. Johns soloprojekt visar att han har mycket större talang än att spela hemsk, publikfriande funkmetal. Automatic Writing består av fem långa spår som snittar mellan sex och tolv (!) minuter. Melodierna är avskalat uppbyggda av en vanlig bas-gitarr-trummor-uppsättning, som ibland kryddas med enklare synthljud. Nästan samtliga låtstommar är bra, men det håller inte alltid hela vägen ut, utan flyter ibland ut i någon slags trög, psykadelisk gitarronani. Det låter som Frusciante fortfarande är stenhög när han körar sig själv i falsett eller på ett påhittat nonsensspråk, men det gör Automatic Writing bara mer intressant och emellanåt riktigt bra.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …