Wednesday , June 12 2024

Fri musik på nätet

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Duvander)

Utanför såväl Antipiratbyrån och skivbolagsdrakarnas räckhåll växer utdelandet av musik på nätet. Allt är dock inte olagligt utsmugglade kopior på mastertejper som sprids vind för våg, månader innan stora promotionmaskineriet hade planerat deras släpp och filmat klart den där obligatoriska videon med de lättklädda brudarna, utan site efter site växer också fram med kompletta bolag vars enda affärsidé verkar vara att sprida musik direkt från artist till konsument.

Electronica-genren verkar vara en av de första som hakar på trenden ordentligt och många bolag släpper mer eller mindre hela sina produktkataloger på nätet. Att det är en världsomspännande företeelse bevisas inte minst av att två av de mer kända och kvalitativa är från Kanada och Spanien, Epsilonlab och Sinergy Networks kommer från de respektive två länderna.

Epsilonlab drivs bland flera andra av multitalangerna Mateo Murphy och JP Rémillard (Pheek), Sinergy Networks av skivbolaget Klitekture Records. Stöd dessa satsningar, allt ni behöver göra är att klicka på länkarna till höger. Det behöver inte kosta en spänn med ny musik, inte ens från moral- och samvetskontot. Vet ni inte var ni ska börja så gå på Pheek och svenske(!) Jeff Bennett på Epsilonlab och kolla in den grymt svängiga, och helt nysläppta, Franco Cinelli-ep:n Sense på Sinergy Networks. Mycket nöje!

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …