Wednesday , July 17 2024

New Order fick NME-pris

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Linda Iliste)

Årets ShockWaves NME Awards har gått av stapeln och det inte helt osmickrande priset för Most Godlike Genius gick till New Order.

Då sångaren Ian Curtis tagit sitt liv 1980 och Joy Divison tillsammans med honom fick gå i graven, uppstod New Order av de resterande bandmedlemmarna Bernard Sumner, Peter Hook och Stephen Morris.
Priset delades ut med motivationen att New Order alltid varit innovativa och tagit sin musik till nya oanade höjder, men även för deras enorma påverkan. Som Joy Divison satte de med sin postpunk och lilla diskografi en djupgående prägel på musikens eftervärld, och New Order har levererat den ena hiten efter den andra, så som “Blue Monday” och “True Faith”. Än idag nämner band som Franz Ferdinand, The Chemical Brothers och Interpol att de starkt influerats av de båda banden.

Sumner, Hook och Morris var alla tacksamma för priset, och passade på att tacka varandra, Ian Curtis och NME. De uppträdde även med fyra låtar, bl.a. “Blue Monday” och “Love will tear us apart”.

Prisceremonin hölls efter omröstning av NME:s läsare och ytterligare pristagare att nämna är Franz Ferdinand som blev firade för att ha släppt årets album (“Franz Ferdinand”) och årets låt (“Take me out”). Muse utsågs till årets liveband.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …