Abramis Brama – Rubicon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Sweden Rock Records, betyg: 0]

Abramis Brama från Stockholmsförorten Farsta har i och med Rubicon gjort sin hittills bästa och mest påtagligt diversifera skiva. Efter en platta med gamla låtar översatta till engelska, på skivbolagets rekommendationer, har bandet återvänt till de svenska texterna och det kan man bara tacka för. Få band gör lika bra progressiv hårdrock på hemspråket som Abramis Brama och den, sin personliga och ovanliga nisch, bör de vara rädda om.
För den som aldrig har hört Abramis Brama tidigare kan en relevant liknelse med November och tidiga Black Sabbath vara av intresse, men gruppen har för länge sedan omvandlat influenserna till ett högst personligt uttryck. Dock är de fortfarande ett retroband med bägge Jesus-sandalerna djupt förankrade i 70-talets hårda mylla. På Rubicon har t.o.m en låt av Bloodwyn Pig översatts och framförts, nämligen riffrockaren “Vad finns kvar för dig?”.
Rubicon hette den flod som romerska kejsaren Julius Caesar passerade när han ska ha sagt de legendariska orden “tärningen är kastad”. I Abramis fall handlar det snarare om att de äntligen, efter fyra år sedan förra svenska plattan När Tystnaden Lagt Sig, har fått ut den egentliga uppföljaren. Ingen lär bli besviken på resultatet. Abramis Brama har passerat sitt Rubicon med hjälp av modigare låtar än någonsin tidigare och det är med stor spänning jag riktar blicken mot vad detta band kommer att åstadkomma i framtiden.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …