Girls Under Glass – Zyklus

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

[album, Mindbase, betyg: 0]

Girls Under Glass har vart med ända sedan 1988 och det är inte utan att man märker att det finns rutin i massor.
Även om bandet gärna vill ge och ta bland olika musikstilar får man ändå kalla bandet ett gothband. Ett gothband som inte är rädda för att ge och ta från närliggande musikstilar. Lika gärna som bandet levererar en poplåt som skulle plats på vilken hitlista som helst kan de vända helt om klä sig i den mörkaste gothkostymen.

“Zyklus” är rakt igenom en professionell produktion där inget lämnas åt slumpen. Texterna som både är på tyska och engelska lämnar mycket åt fantasin. Man möts av härliga ljudmattor som i “Wonderwold”, ljudslingor som trollbinder än om vart annat i “Deliverance. Även de som drar åt det lite hårdare hållet får sitt, på singeln “Ohne Dich” som går mot Oomph hållet har bandet lånat in Project Pichforks Peter Spilles. Men som sagt är bandet i grund och botten ett gothband, vilket man vill visa på klassiskt goth manér i “Love is in my World”. Här genomsyras soundet av gothmusik som skulle kunna vara hämtat i början av 90-talet. “Zyklus” bjuder även på smärta. Girls under Glass gör sitt yttersta för att sätta en dolk rakt in i märgen på dig. Den mörka men ändå vackra “Under my Skin” gör sitt ytters för att vrida om denna dolk .

Det här är ett album om gör mig nyfiken att kolla runt nästa hörn, vad gömmer sig i nästa spår. Av ren nyfikenhet och iver trycker man fram till nästa låt för att analysera och pulverisera Girls Under Glass vilja att experimentera. När man väl har sansat sig slår man sig ned och avnjuter elektronisk goth när den är som bäst!

Girls under Glass visar verkligen vad de har lärt sig under dessa år. Ska de fortsätta så här får de gärna hålla på i femton år till.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …