Nya bokningar till SAMA 2005!

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

Scandinavian Alternative Music Awards (SAMA) arrangeras på tjusiga Trädgår’n i Göteborg, fredag 13 maj 2005. Det är åttonde året i rad för evenemanget som sedan 1998 fungerat som syntmusikens egen grammisgala.

Nu släpps de tre nya bokningar officiellt:
Strip Music (S)
Colony 5 (S)
Melotron (DE)

Mer info om grupperna längre ner.

Konserterna
Det blir sammanlagt tolv konserter på SAMA 2005. Redan presenterade Howard Jones, Fixmer/McCarthy, Lowe och Top Gun får sällskap av Colony 5, Melotron och Strip Music! (Artistinfo nedan.) Ytterligare fem artister tillkommer på de tre scenerna. Möjligen en och annan överraskning också.

Biljetterna
Biljetterna till SAMA säljs till samma låga pris som föregående år: 350 kronor plus 20 kronor förköpsavgift. Biljetterna säljs än så länge endast på SAMAs hemsida www.sama.mu. Fler förköpsställen annonseras inom kort.

Omröstningen
Genom SAMA-omröstningen utses skandinaviens bästa nykomling, låt, album och artist inom syntgenren. I år kan man även rösta på skandinaviens bästa klubb/festival. SAMA-omröstningen startade 1 januari och vem som helst får lov att rösta på vad som helst. Den opartiska musiktidningen Zero sköter SAMA-omröstningen via sin hemsida www.zeromagazine.nu. Vinnarna presenteras vid prisutdelningen på Trädgår’n i Göteborg, fredag 13 maj 2005.

På SAMAs hemsida www.sama.mu kan man hitta info, läsa om artisterna, följa nedräkningen och mycket mer.

Nya bokningar till SAMA
Tyskland, Ryssland, Mexiko – och Sverige förstås – är länder som Karlskronas Colony 5 hunnit besöka under sin två album långa karriär. I vår släpper gruppen nya fullängdaren “Fixed” (Prototyp/Border) och bjuder SAMA-publiken på ett axplock ur sin repertoar. Modern och i allra högsta grad dansant syntpop.

Melotron [DE] gjorde sitt första nedtramp på svensk mark i Lund 1999. Kort därpå gästade trion SAMA och den svenska publiken hade fått ett nytt tyskt syntpopsunder att ta till sina hjärtan. Med nytt album under armen (titel och bolag ännu oklart) återvänder Melotron till SAMA i maj månad för en ny glänsande spelning inför en alltid lika glänsande göteborgspublik.

Strip Music från Stockholm är på sätt och vis fortsättningen på två före detta SAMA-favoriter, nämligen April Tears och Yvonne, fast ändå inte. Den strikt klädda kvintetten, med den karaktäristiske frontmannen Henric de la Cour, kombinerar gitarrer, syntar och industriella element och får till ett sound som ekar tidiga U2 och The Cure. Debutalbumet heter “Strip Music” (Playground) och Göteborgsspelningen blir gruppens SAMA-premiär.

Tidigare klara artister

Howard Jones [UK] blev något av en syntkung med världshits som “Like to get to know you well” och “What is love” under tidigt 1980-tal. Sedan Howard Jones senast turnerade Skandinavien, har han släppt flertalet nya skivor och uppträtt åtskilliga gånger i Europa, USA och Japan. Under 2005 släpper han nya albumet “Revolution of the heart” (Dtox/Playground) och på fredag 13 maj gästar han SAMA för en exklusiv Sverigespelning. Konserten blandar gamla hits med nytt material.

Fixmer/McCarthy [FR/UK] hyllades bl a av en ytterst entusiastisk Fredrik Strage i DN efter sin proffsigt genomförda konsert på Tinitus-festivalen i Stockholm i November. Douglas McCarthy – före detta sångare i Nitzer Ebb – och technoproducenten Terence Fixmer bjuder inte bara publiken på ny, intressant bodysynt, utan lockar även med ett par Nitzer Ebb-klassiker. Duon är aktuell med debutalstret “Between the devil…” (Synthetic Symphony/Playground).

Lowe är trion från Stockholm som tagit vid där Statemachine slutade. Lowe spelar ett slags vemodig syntmusik med en del akustiska element. Debutalbumet “Tenant” (Megahype/Border) finns ute nu.

Top Gun från Göteborg visade nyligen framfötterna på ett utsålt Trädgår’n, som förband åt kultgruppen Elegant Machinery. Kvartetten består av två killar och två tjejer och spelar klassisk syntpop.

Om Webbmaster

Kolla även

Bromsen – har släppt det elektrorockiga debutalbumet Brothers in Mind

Bromsen, alias Richard och Karlo från Berlin, har fått fin kritik från indiepressen med sin …