Prime Mover alias Drivkraft – Prime Mover alias Drivkraft

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Skivkraft, betyg: 0]

Mumintrollet, M.A. Numinen, Arja Sajoma och Mark Levengood. På rak arm kommer jag inte på fler kända namn som spridit finlandssvenskan i Sverige i någon större utsträckning. Något rockband som sjunger på den dialekten kände jag inte till över huvud taget. Inte förrän jag hörde Dennis Nordell i proggruppen Prime Mover alias Drivkraft på gruppens andra, självbetitlade fullängdare – på den första cd´n är sången på engelska – och det fungerar alldeles utmärkt. Sången, de finlandssvenska texterna och några riktigt fina melodier får bandet att stå ut ifrån mängden. Dessutom har låtarna en märklig stämning, någonstans mellan vemod och depression, utan att för den skull bli ensidigt svarta.
Långa låtar är kutym inom progrock, men Prime Mover alias Drivkraft nöjer sig med två alster på cirka elva minuter vardera och de övriga spåren klockar samtliga in på under fem. Texterna är både samhällskritiska och allmängiltiga, men inte partipolitiska. Inlemmat i den progressiva kostymen finns såväl rock, jazz, folkmusik, bouzouki, violin och lite trumpeter. Troligtvis är det här en grupp man antingen älskar eller avskyr, såsom det brukar vara med band/artister som skiljer sig från mängden. Jag tror dock att det växande intresse för prog som finns just nu, inte minst bland unga människor, kommer att ge Prime Mover alias Drivkraft allt större uppmärksamhet och många progsters kommer att helhjärtat ta den här plattan till sig. Det är såväl albumet som gruppen värda.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …