Havva och Pfad Lazem Band – Havva In Blanco

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Rekord Musik, betyg: 0]

Man skulle enkelt kunna avfärda den här plattan som bonnig, 70-talsproggig eller klämkäckt gladjazzig, men det vore att göra det enkelt för sig. Visst ironiserar Havva på ett putslustigt sätt över diverse företeelser i samhället, men samtidigt finns här en charmig underfundighet och en innerlighet som kräver att man tar hans svenska texter på allvar. Dessutom svänger det om kompmusikanterna i Pfad Lazem Band, där mycket blås, dragspel, fiol, cittror och gitarr ingår i ljudbilden. Vi snackar alltså inte pop- eller rockmusik här i vanlig mening och jag tvivlar på att den genomsnittlige Zero-läsaren kommer att intressera sig för en platta som den här. Havva In Blanco är nämligen väsensskild från de musikformer som brukar avhandlas på denna sajt eller i Zeros papperstidning.
Detta är istället någon sorts blandning av svensk folkmusik och romersketnisk orkestermusik, uppblandad med jazz och tjo-och-tjim. Texterna tar upp ämnen som trender, den svenska dubbelmoralen och korrumperade politiker, men också funderingar över fet mat, skadeglädje, fanatiskt sparande, källsortering, viljan att se Örebro, samt en låt om potatismos. Säga vad man vill om det hela, men det är jordnära och klart annorlunda. En del låtar har dessutom riktigt smittsamma melodier, medan andra går mig spårlöst förbi, speciellt mot slutet av skivan. Vill du vidga vyerna rejält så rekommenderas plattan, annars kan du glömma den.

Om Webbmaster

Kolla även

PINEAPPLE THE PROJECT släpper nya EP:n “Frequency”

Nu över till Helsingborgsbaserade Stefan Wig, alias PINEAPPLE THE PROJECT, som hittat en egen nisch genom …