Wednesday , April 17 2024

Modeselektor – Ny elektronisk musik från Östberlin.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

Att Berlin har en lysande scen för elektronisk musik är ingen nyhet. Artister som Alphaville, Einstürzende Neubauten, Miss Kittin, And One, Rammstein, Chicks on Speed och De/Vision talar sitt eget språk. Electronica-gruppen Modeselektor tillhör emellertid stadens mindre kända akter. Då bandet nu är Sverigeaktuellt är det dags för en introduktion.

Modeselektor live 2005
Foto: Johan Arenbo

Modeselektor består av Gernot Bronsert och Sebastian Szary. De båda killarna är uppvuxna i gamla Östberlin.
– Det var ganska speciellt att växa upp i Östtyskland, berättar Gernot för Zeros Berlinkorrespondent. Den statliga censuren fick en stark motreaktion i en mycket levande undergroundscen. I Östberlin vimlade det av punkband som retade myndigheterna till vansinne. Även om vår musik inte låter speciellt punkig har vi inspirerats mycket av rörelsen. Det handlar om att kämpa för vad man tror på, och inte låta sig hindras av några konventioner.

Gernot1
Gernot i Berlin-Mitte. Foto: Johan Arenbo

Under DDR-dagarna brukade killarna lyssna på radioprogram från väst.
– De östtyska musikkanalerna var ganska begränsade. Det var inte ofta de spelade musik från Västtyskland eller USA. Men vi i Östberlin fick in kanaler från andra sidan muren. Där hörde jag för första gången fantastiska grupper som Kraftwerk och Public Enemy.

När muren föll 1989 öppnade sig en ny värld för killarna.
– Det var fantastiskt när Berlin helt plötsligt blev dubbelt så stort, ler Gernot. Då öppnade sig massor av nya möjligheter för oss.

Gernot och Sebastian tog genast tillfället i akt att undersöka den västliga musikscenen.
– Alla östtyskar fick 20 västtyska Mark som “välkomstpengar” vid återföreningen. Vi sprang genast i väg och köpte plattor för pengarna, berättar killarna skrattande.

Modeselektors musik är elektronisk och ganska skruvad. Mycket riktigt visar det sig att de lyssnat mycket på WARP-techno.
– Richard James och hans Aphex Twin har givetvis varit en av våra största inspirationskällor. Mannen är ju ett geni!

Gernot2
Foto: Johan Arenbo

Killarna lyssnar dock på alla former av alternativ musik.
– David Bowie är min störste favorit, berättar Gernot. Men jag vill även nämna Sonic Youth, Scorn och Dan Bell.

Just nu jobbar Modeselektor på debutalbumet som kommer senare i år.
– Det kommer att bli en varierad och intressant platta, försäkrar mig Gernot. Den kommer att kombinera techno, electronica och hip-hop på ett spännande sätt.

Modeselektor ligger på skivbolaget Bpitch Records, ett bolag som drivs av electrostjärnan Ellen Allien.
– Det är givande att jobba tillsammans med Ellen. Bpitch Records är vidare något av ett kollektiv där alla stöder och hjälper varandra.

Modeselektor är populära i Frankrike och Schweiz, två länder där de spelat mycket live. Nu besöker de Sverige för första gången (se nyheten om deras spelning i Malmö).
– När jag tänker på Sverige tänker jag på IKEA och ABBA, skrattar Gernot. Men Malmö har jag faktiskt aldrig hört talas om. Finns det verkligen en bro från Köpenhamn som går dit? Det låter coolt. Hälsa publiken i Malmö att Modeselektor kommer att bjuda på en minnesvärd kväll. Om du tycker om att dansa och ha kul är vi rätt band för dig!

Modeselektor
Foto: Johan Arenbo

Zeros Berlinkorrespondent såg nyligen bandet på stadens hetaste klubb, WMF. Han kan bara hålla med Gernot. Modeselektor bjuder på varierad elektronisk musik och det är fullständigt omöjligt att stå stilla till deras galna rytmer. Alla skåningar med intresse för abstrakt elektronik bör verkligen bege sig till Kontra-Musik i Malmö på fredag!

MODESELEKTOR LIVE I MALMÖ:

Kontra-Musik, fredag, 28 januari 2005

Plats: Inkomst, Norra Parkgatan 2, Malmö
Tid: 23-03
Pris: 80 kr (medlemskort krävs)
Information: www.inkomst.com

Om Johan Arenbo

Kategorisera inte musik. Älska den bara. Låt inga konservativa subkulturer eller godtyckliga genreavgränsningar styra din smak. Njut istället av det obegränsade kulturella smörgåsbordet. Kraftwerk, Prince, The Cure, Iggy Pop, De La Soul, Black Sabbath, Nina Hagen, Aretha Franklin, Mozart och Madonna. Allt är tillåtet!

Kolla även

The Cure

The Cure till Finland

Hyvä!