Thursday , April 18 2024

Anúna – Live At Annedal

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Zebra Art Records, betyg: 0]

Irländska kören Anúna är något av en irländsk nationalkör. Internationellt blev kören känd som ursprungskören i Riverdance, men det var 10 år sedan. Under många år har kören besökt Göteborg och hållit omtalade konserter i Annedalskyrkan. Konserten som kören höll i samband med bokmässans öppnande i fjol spelades in av SVT, och åtta av styckena släpps nu även på skiva.

Anúna blandar friskt i sin repertoar. Materialet sträcker sig från stycken skrivna för över tusen år sedan till helt nyskrivna sånger. Sångernas geografiska rötter återfinns i hela Europa, och även om mycket är medeltida så kryddas sångerna med keltiska element. Den nyfikne som missat deras tidigare skivor kan med fördel ta sig tid att lyssna igenom “Live At Annedal”. Förutom de åtta livesångerna utgör resterande 13 sånger en sorts best of samling med smakprov från 7 av gruppens tidigare skivor. Här finns en hel del guldkorn inte bara för den körintresserade, utan även för den som är intresserad av keltisk musik, medeltida/gotisk musik och crosscultural med Iriska förtecken.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …