Wednesday , February 28 2024

Soxpan – Kickin You Alive

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Henrik Nyström)

[album, Karmakosmetix/Sound Pollution, betyg: 0]

De tre norska grabbarna i Soxpan kommer från två band, Green Carnation och In the Woods. Två smått legendariska band på den, för den oinvigde något skrämmande norska black metal scenen. Så när debutplattan “Kickin You Alive” åker in i spelaren är jag relativt övertygad om att det kommer strömma förbannelser och texter om ond bråd kristen död ur högtalarna. Fel.

Med Soxpan visar de en helt annan sida. Tydligt influerade av den hårda rockens svängigaste era med Black Sabbath i spetsen sätter de eld på sina långsamma och taggtrådspunna riffkarameller. Snyggt, enkelt och till en början fantastiskt bra. “Fucker”, “Linger” och “Badass” är alla preparerade med färskt 70-talskrut och det monotona riffandet skaver snyggt mot återhållsamma syntslingor.

Längre in i albumet får de atmosfäriska synthslingorna allt större utrymme och melodierna blir allt tralligare. Onödiga power-metal vibrationer kryper längs med ryggraden och i refrängen till “Spit” vandrar de kusligt nära Michael Flatley’s “Lord of the Dance. Det är aldrig ett gott tecken men en ovanligt djup albumsvacka får dock en värdig avslutning och när allt kommer omkring så är “Kickin You Alive” ett bra album som alla vänner av band som Black Sabbath, Mustasch m.fl. borde ta del av.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …