Trans X – Pascal Languirand, mannen med de många sidoprojekten talar ut

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Anna Singer)

Pascal Languirand, förgrundsfigur i one hit wonder-bandet Trans-X, hävdar bestämt att han fortfarande “Live on Video”. Det är nog tänkt att låta coolt, men mitt första intryck av kanadensaren i skinnbyxor var inte precis av det överväldigande slaget.

Jag träffar Pascal i en ganska sunkig hotellobby i centrala Göteborg. Pascal överlämnar en skiva.
-Detta är min senaste skiva. Jag tänkte att du kanske ville ha den. Musiken är inte alls som Trans-X. Det är gregoriansk musik…

Trans-X grundades i Kanada och var ett av få kanadensiska new romantic-band. Från Kanada härstammar även Men Without Hats. Jag nämner att jag fått reda på att Pascal och Ivan gått i samma skola.
-Ja, svarar Pascal entusiastiskt. Jag har till och med gjort en cover av “Safety Dance”!

Det dröjde dock inte länge innan Pascal lämnade sitt hemland och sina forna klasskamrater. Han flyttade till USA och byggde upp ett hem i fashionabla Hollywood. Där åkte hans musik upp på topplistorna samtidigt som han gifte sig med en före detta playmate, Lady D. Kanske var det Pascals arbetsbelastning som fick äktenskapet att stagnera. Efter flitigt turnerande flyttade han till Spanien -97, frånskild och med nya mål i sikte.

I Spanien stiftade Pascal bekantskap med det europeiska fenomenet “Eurovisionsschlagerfestivalen”. Han lyckades inte ta sig vidare till final, men upplevelsen i sig var positiv.
-Det var otroligt roligt att ställa upp i tävlingen. Att vi placerades oss bland de tio bästa bidragen var fullt tillräckligt för oss. En extra bonus var att jag känner han som vann tävlingen!

Jag ber Pascal berätta lite mer om vad han gjort efter att Trans-X upplöstes.
-Jag har gjort flera New Age-skivor. Jag var faktiskt en av grundarna av elektronisk New Age i Kanada. Sök på mitt namn i Google så får du se! Dessutom har jag mitt eget företag som specialiserat sig på att göra musikvideos och hemsidor till andra band, så som du ser lever jag fortfarande på video!, Pascal börjar rota i sin plånbok efter ett visitkort. Han vill skicka information om sitt nya företag till mig. Det visar sig att visitkorten som skulle ligga i plånboken är slut. Han spanska medarbetare erbjuder sig att springa upp till hotellrummet och leta. Efter en stunds kaos sitter vi ner igen och diskuterar.

Det må hända att Pascal har lyckats bra med olika projekt, men “Living on Video” är trots allt en låt som gjort sig känd långt utanför Kanadas gränser. Trots att nästan vem som helst kan nynna till synthslingan i “Living on Video” är det få som känner till Trans-X. Jag frågar hur det känns.
-Jag ser det inte som ett problem. Det är faktiskt bara roligt att det är så många som känner till den låten. Dessutom är det många andra band som lider av just det symptomet. Men många entusiaster kan flera av våra låtar. Publiken igår (Trägår’n 12/11 reds. anm.) kunde låttexterna bättre än jag själv!

Hur kom det sig att du valde att återuppta Trans-X igen?
-Det är 20 år sedan “Living on Video släpptes”, så jag tänkte att det kunde vara kul att åka ut och turnera med de gamla låtarna.
Så ni har ingen ny skiva på gång?
-Jo, det kommer en ny skiva i början av nästa år. Jag jobbar med en ny producent, Denis. Skivan kommer att heta Trans-x-reloaded.
-Jag jobbar även på att göra vår scenshow tuffare, mer teatralisk. Och att hitta personer som kan vara med mig på scen. Det är svårare än att hitta en fru, säger Pascal avslutande med glimten i ögat.

Det kan ha varit den ödmjuka framtoningen som lurade mig. Pascal Languirand är en överväldigande man. För, kom igen, han har varit gift med en playmate. Är inte det skäl nog att tycka att han är cool?

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …