Saturday , July 13 2024

Senap – X

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jens Leinonen)

[ep, Hanged horse records, betyg: 0]

Ljungbykarlarna i Senap har kämpat i 10 år. Det är ändå ett ganska bra tag.
Som kritiker är det lätt som en plätt att avgöra huruvida band borde få finnas till eller inte. Lång är den lista av musiker som blivit karikatyrer på sig själva bara för att de inte varit vakna nog att inse när det är dags att lägga ner. Vid första anblick borde jag tycka att Senap tillhör den kategorin, men riktigt så enkelt är det inte.
De fyra spår som utgör “X” leverar en genuitet och kärlek till musiken som inte går att blunda för. I det här bandet verkar inte kommersiell succé vara målet och det känns uppfriskande. Nog vore det säkert ett välkommet resultat, men jag tror inte det är syftet för dem och varför skulle det vara det? Att älska det man skapar och dem man skapar med är viktigare och gör man det så smittar det av sig på resultatet.

Vanligtvis blir jag inte särskilt upphetsad av punkrock med svenska texter, men just envisheten i bandet gör det här bra. Särskilt titelspåret och “Onkel Sam II” driver på och lever fritt. Till nästa gång önskar jag dock att hårdrocksvibbarna tonas ner en smula då Senap är som bäst när det låter mer primal punkrock över materialet. Lyriken fungerar den också, men skulle säkert kunna bli ännu bättre om primal-principen appliceras även på den. Mer pang på rödbetan liksom. Sån här musik skall inte sofistikeras. Det är grundkänslan som är viktigast och det är den som måste höras.
Kvartetten kan det alldeles utmärkt. Som sista gnäll vill jag bara göra det klart att samplingar från “Hellraiser” har Entombed redan använt på bästa möjliga sätt och därmed är det avslutat. Så lämna dem hemma till nästa inspelning. Ni behöver dem inte. Hursomhelst så vet Senap vad de gör och de gör det bra så jag önskar dem minst 10 år till!

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …