Neal Morse – One

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, SPV/ Insideout Music, betyg: 0]

Den före dette Spock´s Beard-sångaren Neal Morse är tillbaka efter dubbel-cd´n Testimony. Med sig från sidoprojektet Transatlantic har han supertrummisen Mike Portnoy, som annars sköter kaggarna i Dream Theater, samt basisten Randy George som lirade på dubbel-dvd´n Testimony Live. Dessutom lirar Phil Keaggy en hel del gitarr på One och förutom att sjunga lirar Morse både keyboards och gura. Att Neal Morse gillar konceptplattor är ingen nyhet, och efter Snow (med Spock´s Beard) och Testimony, fortsätter han här med ännu ett genomtänkt, episkt och religöst verk inom den progressiva rocken. Åtta låtar – de flesta långa och uppdelade i ett flertal akter – tar lyssnaren med på en gedigen resa från varma, mjuka, stråkförsedda och lugna partier till hårda, tuffa och mer rytmiskt avancerade spår som “Author of confusion”. Cirka 80 minuters musik blir det sammanlagt och vill du ha ännu mer så investera i specialutgåvan där en extra-cd på nästan fyrtio minuter medföljer. På den hittar du, förutom en fet booklet, en annan version av “Cradle to the grave” än den som finns här, samt U2´s “Where the street has no name” och The Who´s “I´m free” i Morses tappning.
Nöjer du dig med enkelversionen så finns det gott om godis i alla fall. Lyssna bara på det långa gitarr- och violinpartiet som förgyller “The Separated Man” eller “Cradle to the grave” där Keaggy sjunger Guds stämma och Morse den tvivlande mannens. Magnifikt minsann

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …