Chroma Key – Graveyard Mountain Home

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, SPV/Inside Out, betyg: 0]

Chroma Key, eller Kevin Moore som mannen bakom verket heter på riktigt, var en gång i tiden medlem av ultracoola proghårdrockarna Dream Theater. Han lämnade bandet 1996 och gav ut albumen “Dead Air For Radios” och “You Go Now”, samt genomförde andra musikaliska arbeten under nya namnet Chroma Key. Graveyard Mountain Home är filmmusik. Moore hittade nämligen en gammal rulle som fungerat som utbildningsmaterial. Filmen Age 13 (som ligger på dvd-skivan i specialutgåvan av plattan) handlar om en pojke, vars mor dött och pojken tror sig kunna väcka henne till liv genom att laga hennes gamla radio. Vad Moore har gjort är att köra filmen sakta, ta bort det gamla soundtracket, ersätta det med sin egna alternativa och nyskrivna musik och således låtit filmen styra musikskapandeprocessen. Således har låtarna fått samma längd som scenerna de är ämnade för och atmosfären i filmen har dominerat känslan i de olika musikstyckena. Resultatet är menat att fungera såväl till filmen som live inför publik, samt givetvis som ett vanligt musikalbum. Musikaliskt ligger den här plattan långt ifrån det Dream Theater pysslar med. Graveyard Mountain Home påminner snarare om ett av Brian Enos ambienta verk, men har en större variation än vad Eno vanligtvis skapar. Prog eller hårdrock finns det inte tillstymmelse till här. Snarare är detta en lågmäld, visuell, melankolisk och många gånger obehagligt mörk konstrock som spökar i sinnet och fyller ens inre med bilder. Ett mycket lyckat verk.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …