Saturday , April 20 2024

Autumnblaze – Words Are Not What They Seem

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Prophecy/ Soundpollution, betyg: 0]

Fjärde plattan från tyska fyramannabandet Autumnblaze är en melodisk och melankolisk historia. Utan att han på något vis kopierar, kommer jag att tänka på Feargal Sharkey, när jag hör Markus B´s sång. Rösten är inte lika ljus och har inte samma vibrato, men det är någonting i Markus B´s lätt teatraliska stämma som ger den associationen.
Albumtiteln är en enklare förändring av en replik ur tv-serien Twin Peaks – the owls are not what they seem – och här framförs en cover på temasången “Falling” ifrån samma serie. Dessutom skulle “avslutande “Blue star” mycket väl kunnat platsa i soundtracket till storyn om Laura Palmers liv och död. David Lynch´s verk tycks således vara en påtaglig inspirationskälla till Worlds Are Not What They Seem. Stämningsläget är ungefär detsamma, men utan att riktigt nå fram till den krypande, obehagliga och mystiska atmosfär som Lynch skapade. Känslan jag får är dock att målet med plattan torde vara något i den vägen. Melodierna här är inte direkta på så vis att de sätter sig i medvetandet snabbt. Istället växer de, sakta, sakta fram och slår rot. Ödsliga pianoballaden “Message from nowhere” och nämnda “Blue star” är mest tydliga, men efter ett flertal lyssningar blir The Mission-doftande “To the river” och vackra “Heaven” minst lika starka. En intressant platta som kräver att man är uppmärksam och i symbios med musiken, men inget världsomvälvande mästerverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …