Wednesday , April 17 2024

Cipher system – Central tunnel 8

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jens Leinonen)

[album, Lifeforce records, betyg: 0]

När jag var liten hårdrockare, back in the day, höll jag hårt på kredot: “Syntar och metal skall icke beblandas”. Nuförtiden känns det inte så viktigt och det är väl tur att någon slags utveckling har skett. Vad jag idag inte förstår är istället varför hårdrockare som faktiskt vågar plocka in klaviatur envisas med att inte använda instrumentet till fullo? Tekniken har onekligen gått framåt och idag kan man göra nästan vad för ljud som helst med ett keyboard, men istället för att utnyttja det så fegar metalpojkar alltförofta och bara lägger mattor av genomskinliga ackord som följer grundtonerna slaviskt. Resultatet blir naturligtvis halvt om halvt meningslöst eftersom instrumentet knappt går att urskilja i de väggar av gitarrer som oftast kännetecknar en metalproduktion. Nu är inte Cipher system riktigt så trista. Elektroniken ges ändå hyfsat med utrymme och det låter inte bara dansbandsmatta hela tiden. Dock är det alltför snällt och tillrättalagt för att väcka någonslags reaktion hos mig som lyssnare. Varför inte experimentera lite mer, låta denna outömliga källa av ljud ta mer plats och kanske t.o.m. försöka göra någonting som faktiskt ger hela bandet en identitet?

För trots att “Central tunnel 8” har en klockren produktion, bra låtar och ett nästintill för perfekt framförande så är det inget som hugger till i ben eller märg under lyssning. Ingenting som skriker eller viskar att den här jävla skivan den är ta mig fan något att ta på blodigt allvar. Jag vill ha brinnande passion, därmed inte sagt att medlemmarna själva är passionerade så det räcker, men det lyfts isåfall inte fram tillräckligt. Rådiggar du gbg-vågen av melodisk mangelthrash så kommer du att älska Cipher system för de är bra och ibland t.o.m. bättre än många av sina gelikar. Men är det så att du saknar identitet och framåtsträvande inom denna falang av hårdrocksvärlden så kan du nog ändå hålla i slantarna ett tag till. Gå hellre och se bandet live för där tror jag att energin och passionen kommer att synas, höras och kännas på ett sätt som skivan inte riktigt lyckas förmedla.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …