Thursday , February 22 2024

The Illuminati – The Illuminati

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Dogbreath Entertainment, betyg: 0]

Enligt pressreleasen är det här Danko Jones nya favvoband från Kanada. Jag förstår honom. The Illuminati gör nämligen bättre låtar än de jag hittills har hört Jones åstadkomma. Enligt pressreleasen har The Illuminati en “unik musikstil” och där står någonting om “den nya vågade rocken”. Men snälla nån! Det här är något av en karbonkopia av hur hårdrocken lät i 70-talets begynnelse. Man har tagit Thin Lizzys twingitarrer samt boogiestuket som Ten Years After och i viss mån ZZ Top spelar och ökat tempot lite bara. Hade plattan proddats av en hårdrockproducent hade det här varit jämförbart med Cathedral när de pangar på. Så någonting nytt är det definitivt inte. Unikt är det inte heller. Vågat är det bara för de historielösa som tror att rocken föddes med punken. Däremot är det förbaskat bra. Och i ett halvsunkigt, hyperkommersiellt musikklimat som det nuvarande är detta ytterst välkommet. The Illuminati består av gruppens debut-ep som är studioinspelad, samt liveinspelningar från hemlandet. Det gör den ojämn, främst ljudmässigt. Samtidigt ger det skivan ännu mer 70-talsprägel. På den tiden var det ju inte ovanligt att spela in en lp-sida i studio och den andra live. Ska bli kul att följa The Illuminati framöver och höra en “riktig” studioplatta med dem. Tills dess kan jag tipsa om några obskyra 70-grupper i samma stil: Leaf Hounds, Blackwater Park och Second Hand t.ex.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …