Thursday , June 20 2024

Theodor Bastard – Pustota

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Pandaimonium Records, betyg: 0]

Det här är en flummig grej, en sensuell grej, en cool grej, en udda grej, Theodor Bastards grej. Och Theodor Bastard är, trots namnet, ett femmannaband som lirar gitarrer, bas, percussion, keyboards och programmerar en massa. Österländska melodier, repetetiva rytmer som försätter lyssnaren i trans, svävande synthar, Yana Veva´s vackra, kvinnliga stämma och Fedor Svolotch´s maskulina röst som omslingrar varandra som ett par upplockade kobror ur ormtjusarens korg, låtarna som växer fram ju mer du lyssnar på plattan, dina fantasibilder som tar form inuti huvudet likt filmsekvenser från andra, magiska världar…
Nej, Pustota är ingenting för den som vill ha treackordsrock eller stå och jucka till enformig techno på discogolvet. Inte heller något för den som tycker att det är urbota exotiskt att höra lite sitar i en vanlig poplåt. Det här är mer som en tripp, en upplevelse i flera lager och ändå är inte plattan svår, jobbig eller avancerad att lyssna till. Tvärtom. Du behöver inte gräva ner dig i den för den kommer att linda sina färggranna sjalar omkring din själ och dra dig med ner i djupet, vare sig du vill eller inte. Snart står du där och dansar magdans med armarna i luften över huvudet. Går du dessutom loss på Talvin Singh, Dead Can Dance och mångkulturella folkmelodier bör du definitivt införskaffa Pustota. Eller om du helt enkelt vill höra någonting annorlunda. Men lite enformigt blir det i längden, det ska medges. Å andra sidan behöver man ju inte lyssna till hela plattan i ett streck. Och det positiva överväger rejält.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …