The Hacker – Reves Mecaniques

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Playground, betyg: 0]

De flesta känner till The Hacker från hans samarbeten med electro-drottningen Miss Kittin. Då brukar det handla om kitschig electro-clash med lättsmälta melodier.

Soloskivan Reves Mecaniques är en betydligt mörkare historia. The Hacker, eller Michel Amato som han egentligen heter, är född i början av 70-talet. I sin ungdom lyssnade han mycket på The Cure, DAF och Kraftwerk. Dessa kultgrupper har färgat skivans sound på ett mycket intressant sätt.

Reves Mecaniques känns som en felande länk mellan 80-talets EBM och 2000-talets electro. Den har den förstnämnda genrens ilska och monotoni, men visar samtidigt upp ett betydligt bredare känslospektrum. Ljudbilden är melankolisk och filmisk, beaten torra och funkiga. Resultatet av dessa ingredienser blir ett skräckfyllt och smakfullt album. The Hacker blir en musikens David Lynch som guidar oss genom ett nattsvart landskap.

Vissa vägsträckor är dock roligare än andra. Att bjuda in Miss Kitten för ett gästspel känns tråkigt och förutsägbart. Vidare är Kraftwerk-stölderna ibland något för påtagliga.

Men när skivan är som bäst förenar den synth och techno på ett alldeles utomordentligt sätt. Jag får genast idealistiska illusioner i huvudet. Kan detta vara plattan som får gamla synthfundamentalister att äntligen upptäcka modernare tongångar? Kan det, vice verca, vara skivan som får 18-åriga technokids att undersöka Nitzer Ebb? Kan Reves Mecaniques bygga en bro mellan två (sorgligt) skilda världar? Jag håller tummarna.

I min värld kommer nog det här att vara en av vinterns bättre plattor. Att en av låtarna heter “Electronic Snowflakes” är ett litet plus i sig ….

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …