Delta – Apollyon is free

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Pez Produciones/ Risestar, betyg: 0]

Delta är ett neoklassiskt, melodiöst och lätt proggigt metalband från Chile som startade förra året och vars debutplattan utkom i år. Konceptalbumet innehåller elva spår, men första låten består egentligen av tre titlar som har parats ihop till ett stycke på över åtta minuter. Bortsett från sista spåret, “Schizophrenia”, så ligger även de övriga på allt från fem minuter och uppåt. Låtarna är inte alls dumma. De håller en mer än acceptabel standard och gitarristen är både snabb och skicklig. Keyboardisten är dessutom fantastisk och även om sångaren inte är något monster av personlighet, så är han okay. Vad som däremot inte är okay är det tunna, risiga trumsound som får “Apollyon is free” att framstå som en mycket sämre platta än vad den egentligen är. Man undrar vem tusan som har rattat ljudet på den här skivan? Det låter fullkomligt undermåligt och cd´n skulle behöva mixas om ordentligt. Helst då av någon som suttit bakom ett mixerbord tidigare. Meningen kan inte vara att en virveltrumma ska låta som en äggkartong och jag tycker synd om ett så kompetent band som Delta, att de ska behöva lanseras med den här ljudbilden. Gruppen består av duktiga musiker med många intressanta, främst instrumentala idéer. Lyssna bara på “Heart of Lucifer” eller vackra “Justice” med sin operasång. Utsökta spår. Så ratta om ljudet på plattan, ge ut den igen och betyget stiger automatiskt till minst en trea.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …