Wednesday , February 28 2024

Peggy Lejonhjärta – — nya svenska pophoppet?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

Två brödrapar, vemod och längtan. Och, just det – strålande popmusik. Där har ni Peggy Lejonhjärtas debutalbum “Viskningar och rop” i ett nötskal.

I Kisa gick bröderna Henrik och Torbjörn Nilsson och längtade bort. I Delsbo gick bröderna Johan och Jon-Erik Persson och tänkte likadant.
Johan och Henrik möttes i Stockholm och efter att ha övertalat lillebrorsorna var Peggy Lejonhjärta fött.
— Det är en poäng med syskonband, att man kan vara brutalt ärlig mot varandra. I ett annat band kanske man inte skulle säga “nej det där är en dålig låt, jag kan inte spela den”, menar Torbjörn.
Debutskivan “Viskningar och rop” har precis släppts i butikerna. Det enda man visste innan man gick in i studion var att man ville spela pop på svenska.
— Först fanns det en tanke att det skulle låta som Springsteen på uppåttjack, sen skulle vi göra ett soundtrack till en förfest och det höll ungefär halvvägs. Andra halvan blev ett soundtrack till dagen efter istället, säger Henrik.
–Det låter inte som när vi fyra repar. Skivan är en påläggsfest med orkesterpukor, cittror och 18 tamburiner på varje låt, förklarar Torbjörn.
Även om “Viskningar och rop” är gruppen debutskiva är medlemmarna långtifrån några nykomlingar. Johan är medlem i Lasse Winnerbäcks kompgrupp Hovet och de tre övriga ingår i Edson.
Kanske är det därför rockskribenter har så svårt att peka på hur Peggy Lejonhjärta låter. Referenser till såväl Winnerbäck, Springsteen och Costello har dragits. Och så de tre Hell-arna: Hellman, Hellström och Hellstrand. Vilket visserligen stämmer men är en långtifrån fulltäckande liknelse.
–Man kan tycka det är jobbigt med recensenter som försöker hitta jämförelser, men man är ju likadan själv. Om jag ser ett band och ska berätta för Johan dagen efter hur bandet var så drar man ju paralleller till andra band. Om man gör pop på svenska med texter som har högre ambitioner än att komma fyra i melodifestivalen blir det lätt att man jämförs med Jakob Hellman, säger Henrik.
Och namnet Peggy Lejonhjärta?
–Det finns en förklaring men den behåller vi för oss själva. Men det är ett snällt namn på ett snällt band.

Om Webbmaster

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …