Wednesday , February 21 2024

Wasa Express – Psychedelic Jazz Trance

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Sweden Rock Label Division, betyg: 0]

Att lyssna på Wasa Express comebackalbum känns som att återknyta kontakten med en god gammal vän efter en längre tids frånvaro. Extra skönt, med andra ord, att få veta att “vännen” är vid god vigör och mår bättre än någonsin.
Sweden Rock Label Division har återutgivit samtliga Wasas plattor med extraspår, vilket är rena rama kulturgärningen. Ungefär samtidigt kom nyinspelade Psychedelic Jazz Trance ut. Åtta nya, fräscha spår bjuder plattan på och trots att gruppen legat i träda så länge känner man igen soundet, stuket och spelglädjen. Det här är kanske den svåraste och mest avancerade platta Wasa har gjort hittills, men också en av de bästa, tillsammans med debutalbumet och On With The Action. Här finns inga coverspår som “Cadillac” och “California sun” (som Wasa visserligen brukade göra väldigt bra) utan istället har bandet satsat på att göra en låtmässigt jämn platta. Psychedelic Jazz Trance känns extremt genomarbetad och genomtänkt, såväl i musikaliskt framförande som rent låtmässigt. Att välja ut enskilda spår som höjer sig över andra är omöjligt, men Santana-känslan i “Afrodisiac” med Tony Borgs magiska gitarrspel måste nämnas. Likaså den klockan-fem-på-morgonen-vackra “Six appeal” och funkstuket i “Skating on the rays of the midnight sun” som svänger mördande skönt. Ken Sundbergs och Bosse Hallgrens bas-och-keyboardorgie i “The gate of Johengrin” samt Åke Erikssons trumsolo i samma låt måste också få ett speciellt omnämnande. Det här är en platta med några av Sveriges bästa musiker och ingen bör gå miste om den.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …