Saturday , April 1 2023

k.d. lang – Hymns of the 49th parallel

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Nonesuch, betyg: 0]

k.d. lang har gjort en coverplatta, om man bortser från “Simple” som hon har skrivit tillsammans med David Piltch. De övriga spåren är komponerade av idel kända kanadensare och dessa är i tur och ordning: Neil Young, Joni Mitchell, Jane Siberry, Leonard Cohen, Bruce Cockburn och Ron Sexsmith. Det är lugnt, varmt, småmysigt och trevligt inför det ruggiga höstväder som sänkt sig över Stockholm. Men är det meningsfullt? Tja, det beror väl på vad man har i skivhyllan sedan tidigare.
I vilket fall som helst är det gott om smeksamma, vilsamma stråkar, arrangerade av Eumir Deodato, akustiska gitarrer, piano och keyboards. Att k.d. lang kan sjunga vet man sedan tidigare, så att hon skulle misslyckas med höjdarlåtar som “After the goldrush”, “Helpless”, “Hallelujah” eller “Bird on a wire” ter sig naturligtvis som en omöjlighet. Frågan blir således om man behöver hennes tolkningar, eller om man nöjer sig med originalversionerna?
För egen del upplever jag inte Hymns of the 49th parallel som en nödvändig platta. Detta faktum tar dock inte ifrån k.d. lang innerligheten och värmen hon framför sångerna med och det gör inte heller albumet till en dålig skiva. Nästa gång det är mulet, mörkt och regnigt här spelas kanske Hymns of the 49th parallel igen…eller också blir det originalversionerna som vanligt.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Vogon Poetry - The Guide

Vogon Poetry – The Guide

Stor igenkänningsfaktor när Vogon Poetry nu är tillbaka med nytt material. Bandet har existerat sedan …