Qoph – – Bandet utan musikalisk etikett

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

Det tog fem år för Qoph att komma ut med en ny platta efter Kalejdoskopiska Aktiviteter. Under den tiden miste de sin andregitarrist och letade nytt skivbolag. Sökandet slutade med att bandet bestämde sig för att ge ut plattan på eget bolag och Pyrola föddes.

Qoph har jämförts med allehanda grupper genom åren. När Kalejdoskopiska Aktiviteter såg dagens ljus fick de höra att de påminde om så skilda band som Doors, Led Zeppelin, November, Trettioåriga Kriget, Midsommar och Pugh Rogefeldt. Även Captain Beyond har nämnts ofta, liksom King Crimson och Fleetwood Mac.
– Vi har säkert blivit jämförda med drygt 100 olika band, berättar bandets gitarrist Filip Norman. Det säger lite om hur svårt det är att sätta en etikett på vår musik. Det ska bli intressant att se vad som kommer att sägas om Pyrola och vilka jämförelser som kommer att göras med den.
Att jämförelserna har rotats i 70-talet är inte så konstigt, med tanke på att Qoph – om killarna varit äldre – hade passat in hur väl som helst i den dåtida rockmyllan. Men nu är de för unga för att ha varit musikaliskt aktiva på den tiden, vilket inte hindrar dem ifrån att låta både moderna och retro på samma gång. Även bandets egna influenser härstammar huvudsakligen från svunna tider.
– Givetvis inspireras man av allt man lyssnar på. Med tiden förändras man också själv och ens egna musikaliska krav och behov förändras samtidigt. Man söker sig vidare i den enorma värld av musik som finns. Jag tror att vi genom åren har influerats mer och mer av vår egen musik och den i sin tur, härstammar från gemensamma inspirationskällor som vi hade då vi startade. Det finns spår av Allman Brothers, King Crimson, Yes, Captain Beyond, Hardstuff, May Blitz, Thin Lizzy, Peter Green, Beatles, blues samt 60- och 70-tals rock n roll i allmänhet i vår musik. Till slut har det blivit en egen stil, en själslig soppa, förklarar Federico de Costa som hanterar trumstockarna.

Vi är Qoph och vi låter Qoph
Att sätta en etikett på gruppen och dess musik är, av förklarliga skäl, mycket svårt. Qoph drar sig inte för att blanda in element från såväl jazz som blues, hårdrock, prog och flum i den sköna brygd som utgör deras skivor och låtmaterial. Således räcker det inte med att beskriva deras musik i ord. Sångaren Robin Kvist gör trots allt ett försök:
– Tankarna och bilden vi har av oss själva är nog mer psykedelisk än musiken. Det handlar om framtoning. Kalejdoskopiska Aktiviteter är en ganska teatralisk skiva med en sko av storlek 47 i svenska proggen och den andra skon står i hallen mellan rock och psykedelia. Pyrola har en mer rockig stil. Låtarna är mer kompakta. Pyrola är som ett danskt rågbröd medan Kalejdoskopiska Aktiviteter mer liknar ett bondbröd. Vi har aldrig strävat efter att hamna i ett fack eller försökt att liknas vid andra band. Vi är Qoph och vi låter Qoph. Jag tror att den publik vi mött delar den meningen. Vi har förändrats, men vi har kvar soundet som berättar vilka vi är, säger Robin.
På Kalejdoskopiska Aktiviteter sjunger Federico uteslutande på svenska. På Pyrola är språket utbytt mot engelska. Jag undrar varför?
– Ska man inte sjunga rock n roll på engelska? Fast visst blev man kraftfullt berörd första gångerna man hörde November och inte minst Pugh. Det är ju stenhårt med svenska texter och för en svensk sångare är svenskan ett äkta uttryck. Det har lockat oss mycket. Samtidigt har vi alltid skrivit låtar på engelska för att det också har känts naturligt. Vi vill inte blanda på plattorna, men det det kan nog dyka upp en och annan ny svensk låt på giggen, säger Fedrico.

Originaliteten ligger i musiken
Att Pyrolas engelska texter riskerar att ta udden av originaliteten tror inte bandet är någon fara.
– Nej, originaliteten ligger i musiken och inte i vilket språk man väljer att uttrycka sig på. Jag tror tvärtom, att vi nu har chansen att göra vår musik mer lättillgänglig och att en större publik får möjlighet att förstå vad det hela handlar om. Texten är ju en förlängning av musiken, menar Robin.
När de gäller Qoph´s framgångar utanför Sverige säger Robin följande:
– Vi har varit på Åland och i Danmark. Det har varit mindre spelningar utan större framgång. I övrigt har vi spelats en del på radiostationer i allt från England och USA till Mexiko, Spanien, Brasilien och Ryssland. Vi har inte haft möjlighet att följa upp utvecklingen eller reaktionerna på dessa. Som oftast blir vi kontaktade av respektive radiostation som bekräftar att de spelat oss eller att de ska spela oss. De brukar också upplysa om vilka spår som har gått ut i etern.
Framöver kommer Qoph att lira på Bryggeriet i Motala den 8:e och 9:e oktober. Har ni möjlighet så se dem där och har ni inte deras utmärkta plattor så finns dessa att köpa via hemsidan, såväl i cd-format som på dubbelvinyl. Dubbelalbumen har i bägge fallen extraspår som inte finns med på cd-utgåvorna.

Qoph bilder av fotograf Mauro Rongione.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …