Kyss en död groda… – I skivbolaget Dead Frog Records värld

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

…och se den förvandlas till en popprinsessa. Eller hur var det i sagornas värld?
I skivbolaget Dead Frog Records värld finns det åtminstone gott om popprinsessor. Tre av dem visade upp sig på Mosebacke då skivbolaget hade ett mycket trevligt showase.

Mary Celeste från Linköping inleder. Sångerskan Ylva Hidmark ser inte ut som på bilderna på hemsidan. Det långa, röda håret har blivit kort och blont. Däremot låter hon som sig själv och hon har en tilltalande, personlig röst. Mannen vid mixerbordet har gjort ett kanonjobb denna kväll. Bandet låter utmärkt och volymen är lagom hög.
Mary Celeste inleder med synthiga popdängan “On fire” för att sedan bränna av “Stop singing” och “Bird in captivity” med sin 60-tals powerpopkänsla och med röjigt gitarrsolo av Andreas Gustafsson. “So wrong” påminner om P.J. Harvey och “Spell of Chanel” kommer som singel i höst. Trots att bandet har lånat gitarrfiguren från Johnny Kidd and The Pirates gamla klassiker “Shaking all over” så är det förlåtet, då de lyckats göra en briljant, ny och helt bedårande låt med hjälp av den.
Dessutom visar Ylva att hon är kvällens sångerska i just den låten. Att hon har en skön röst är som sagt ingen nyhet, men röstresurserna som gav upphov till en extra applåd, förtjänade hon verkligen. Att uppleva Mary Celeste live är trevligt. De förefaller avslappnade och spontana på scenen, skämtar och småpratar med publiken och Ylvas rörelser och miner påminner ibland om en levande dockas. Dessutom har Mary Celeste den goda smaken att berätta vad låtarna heter…oftast.

Trampar i krossat glas
Efter ett överraskande mellanspel av gästartisterna Calvin, var det så dags för Waver som egentligen är en duo, men ikväll förstärkt av ett fullt band.
Waver kändes som kvällens allvarligaste akt, men bandet har catchiga refränger, snygga gitarrmelodier, en karismatisk och välljudande sångerska i Josefina Andersson, för kvällen iklädd glitterlinne och jeans. Därtill har gruppen ett gäng riktigt bra låtar och några av kvällens höjdpunkter var “December” och nyskrivna “Hey you” som ska komma på EP i oktober. Låten är stark och bådar gott inför skivsläppet.
Även den rockiga “Don´t go” och fina, lugna “Second chance” med snyggt munspelslir av Andreas Alfredsson var trevliga inslag i bandets show.
En annan låt som vi dessutom fick i dubbla upplagor var “Nothing will remain”. Den framfördes live och dessutom fick vi se videon på en filmskärm, där Josefina kastar glasburkar med guldfiskar i väggarna och sedan trampar omkring i krossat glas så att fötterna blöder. Intressant video och bra låt av ett band som larmade rätt hårt emellanåt.
Det ska bli intressant att följa Waver framöver och se vad de fortsättningsvis kommer att åstadkomma.

Kvällens vitamininjektion
Sist ut var Parker, en sanslöst charmig grupp där Klaus och Carlos Parker, förstärkt med trummis, lirade i vita skjortor, svarta slipsar och solbrillor, medan sångerskan Eva Parker gjorde entré i en svartröd, hypertajt latexdräkt och matchande glajor (som hon föredrog att kalla sina solglasögon).
Parker bjöd på punkig new wave med absurda texter och även om inte Eva var kvällens skickligaste sångerska så var hon definitivt den mest spektakulärt poserande (och detta skrivet i positiv mening). Eva Parker var så full av energi att man trodde att hon när som helst skulle implodera och jag kände spontant att Mosebackes scen var alldeles för liten för detta vilda, vansinniga, humoristiska, bombnedslag som gav järnet från början till slut.
Evas sång påminner om en kombination av Lene Lovich och Toyahs och hela bandet har lite serietidningskänsla över sig. Namn som spontant ploppar upp i huvudet som ytterligare referensramar är Devo, Ramones och The Donnas. De två sistnämnda använder dessutom, liksom Parker, bandnamnen som efternamn på medlemmarna.
Men Parker låter framförallt Parker och bandet påminner både om New York-scenen under sent 70-tal, samt att de utstrålar en energirik och intensiv 80-talskänsla.
Innan giget fick vi se en cool video med Parker som passar bandets image utmärkt och de har dessutom en ny singel på gång. Låten framfördes live och satt som en skrevspark. Hur kul som helst! Även ett nytt album förväntas komma ut inom några veckor, så det finns mycket att se fram emot när det gäller kvällens fetaste vitamininjektion.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …