Sunday , February 25 2024

Beastie Boys – To The 5 Boroughs

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Pelle Olofsson)

[album, Capitol/EMI, betyg: 0]

Som många andra av dagens rapakter söker sig Beastie Boys tillbaka till 80-talet, då det inte bara handlade om bling bling och jiggy och allt vad det nu är. Å andra sidan har Beastie Boys alltid varit sin egen genre på gott och ont. Oftast gott. Här inleder de med förstasingeln “Ch-Check It Out” som mest liknar tidigare storverk som “Sure Shot”. Samma driv och oupphörliga kulsprute-rap, men refrängen saknar nästan helt melodi.

Bättre än så blir det inte. Några spår, bland andra “That’s It That’s All” och “An Open Letter To NYC”, når förvisso upp till godkänt. Men nu snackar vi Beastie Boys! Bandet som gav oss Pauls Botique, Check Your Head och Ill Communication. Bandet som under ett helt decennium omöjligt kunde misslyckas oavsett vad fan de gjorde. Visst, förra skivan Hello Nasty (som kom för hela sex år sedan) var inget vidare, och det beror antagligen på samma faktorer som gör To The 5 Boroughs till en flopp. Samma anledningar som gjorde att Check Your Head och Ill Communication fungerade så bra. Jag talar såklart om blandningen av raka raplåtar, instrumentala funkutflykter och några enstaka punkrökare.

Om de hållit sig till det konceptet hade Beastie Boys kanske låtit oerhört daterade idag, eller på sin höjd retro. Men (nästan) vad som helst hade varit bättre än det här. Ett tips till herrarna Diamond, Horowitz och Yauch: Gör inga fler skivor. Ni är slut.

Om Webbmaster

Kolla även

En man spelar på en gitarr

Bästa Ballader Genom Tiderna

Vi har alla haft de där ögonblicken –  helt förlorade i en ballad som strömmar …