Tullakrok 2004 – En av Sveriges minsta och tätaste festivaler

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jon Josefsson)

Tullakrok är Sveriges äldsta musikfestival. Jo, det är sant. Före både Hultsfred, Emmaboda, Storsjöyran och alla andra festivaler i detta avlånga land. Hela 30 år fyller Tullakrok eller som the locals säger, kort och gott “Tulla”. Många är banden som i sin barndom spelat på Tulla för att sedan springa ut på både Vintergatan i Arvika som Pampas och Hawaii i Hultsfred.

Det kändes som att festivalledningen var nervös för årets upplaga. Att fylla 30 och allt kan ju betyda ångest och nattsvarta drömmar om pensionering har man hört. Men av ångest och svarta moln syntes inget på Tulla utanför Ängelholm i år. Det är den ideella föreningen Engelholms Musikforum som anordnar festivalen. Föreningen som förövrigt också ger ut tidningen Den Elektriska Lergöken startade föreningen för att kunna ge utrymme till den lite smalare musiken och kulturen en chans och en arena. Ett klockrent syfte och ett motto som de håller än idag.

Ett härligt utbud med Her Majesty, Strip Music och Shout Out Louds i spetsen gjorde jubileumsfestivalen till en succé. Absolut bäst var Henrik de la Cour i spetsen av sitt nya band Strip Music. Varför han inte valt att köra i eget namn utan att ta med sig ett gäng statister på band och på scen har jag inte riktigt förstått men en helgjuten spelning drar Henrik och Co av i alla fall. Jämfört med spelningen på Arvikafestivalen förra helgen var det större intresse här på Tulla och publiken hängde med mer. Kanske har det att göra med att Strip Music på Arvikafestivalen blev flyttade eller så beror det helt enkelt på att stämningen var högre och omgivningen mer rätt för den långe kajalprydde Henrik de la Cour.

Har du inte besökt Tullakrok utan för Ängelholm ska du absolut boka in den sista helgen i juli 2005. Strunta i Hultsfred som för många år sedan slog knut på sig själv med trista bokningar och allt för gamla gubbar på bokningskontoret och i festivalledningen. Besök hellre då en festival för musikälskare presenterad av musikälskare.

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: It's For Us - Out Of Time

It´s For Us – Out Of Time

En bebis jollrar, titelspåret ”Out Of Time” startar och slungar oss direkt in i The …