Arvikafestivalen 2004 – Stort, större, Kraftwerk

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

Så var då till slut lördagen inne. Lördagen, Dagen med stort D. Eller stort K som i Kraftwerk. Lördagen var även dagen som måste planeras in i detalj för att missa så lite som möjligt. Men oavsett hur planeringen såg ut för det stora flertalet så hade nog de flesta en röd ring gemensamt för spelningen vid midnatt på Vintergatan. Det vankades ju avgudadyrkan på mäktig utomhusscen.

Jag hade varit utanför området en vända och kom tillbaka in några minuter innan konserten drog igång, och när jag kom in igen häpnade jag. Synen jag möttes av fick armhåren att resa sig. Vad jag såg när jag gled in var en tjock tjock matta av folk, från insläppet ända fram till scenen. Från Hot Stuff butiken till in under Apollos tak och utmed hela backen nedanför ölområdena. Det är en mäktig syn att se över 10 000 personer på en sådan liten yta.

Men ännu mäktigare var förstås själva spelningen. För mig som aldrig förut sett Kraftwerk utomhus var det i det närmaste en religiös upplevelse att få ta del av deras filmer i fonden. Scenen nämligen genialiskt minimalistisk. Allt överflödigt var borta. Scenen var i princip tom, bortsett från de fyra herrarna i mitten som stod uppställda på sedvanligt vis. Eftersom inget annat fanns på scen kunde således hela den enorma yta som utgör scenens bakre vägg utnyttjas som filmduk. Och vad den utnyttjades sedan!!! Logotyper, skivomslag och journalfilmer varvades med dataanimationer och budskap. Flera klassiska videos rullade fram till musiken och det hela var överväldigande. Monumentalt. Där jag stod, några meter från scenen, blev Kraftwerk till universum och jag blev inkluderad. Om jag var frälst redan innan, så blev nu min tro bekräftad genom denna uppenbarelse.

När allt sedan plötsligt var över, för inget varar för evigt, var jag fylld av salig lycka. Och jag hade till och med förlåtit farbröderna för Tour De France-plattan.

Däremot anser jag att killen som jag träffade på utanför precis innan konserten, som på fullaste alvar menade att det var skandal att ha något gammalt okänt band som huvudnummer, borde bli portförbjuden för all framtid på alla festivaler. Utom möjligen någon dansbandsfestival där han förtjänade att kedjas fast på scen för att inte missa ett enda nummer!

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …